Hlavní obsah

Slovensko zavede na tři týdny lockdown

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Představitelé slovenské vlády ve středu potvrdili, že Vánoce a Nový rok stráví Slováci v lockdownu. Od 21. prosince 2020 minimálně na tři týdny bude omezena mobilita obyvatelstva, budou fungovat jen obchody s potravinami, drogerie, lékárny, pošty a banky.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Podle předsedy slovenské vlády Igora Matoviče lockdown potrvá v celé zemi minimálně tři týdny: „Cíl je takový, abychom každý okres otevřeli z lockdownu až tehdy, když bez jakéhokoli strachu budeme moct pustit děti do škol bez testování.”

„Od 21. prosince budou školní prázdniny pro všechny školáky,“ dodal slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas oznámil, že od 11.12. nebude možné podávat jídlo a nápoje na terasách restaurací. „Od pátku 11.12. budou autoškoly vyučovat distanční formou,“ dodal Mikas.

Od 14.12. bude platit pro lyžařská střediska a hotely, že návštěvníci budou muset mít negativní antigenní nebo PCR test ne starší než 72 hodin. Na konci prosince by větší podniky měly začít s pravidelným testováním svých zaměstnanců. Ministr dopravy Andrej Doležal upřesnil, že lyžařská střediska si musejí zřídit vlastní testovací stanoviště.

Plán restriktivních opatření v SR

Počet hospitalizovaných s covidem-19 už překročil 2000

Ministr zdravotnictví připustil, že se na Slovensku zhoršuje epidemiologická situace a v nemocnicích je stále víc pacientů s covid-19. „Situace se bude zhoršovat i v dalších dnech,“ varoval Krajčí. „Vánoční svátky budou zatěžkávací zkouškou pro všechny naše nemocnice.“

Lyžování na Slovensku začalo, vzdor slovům ministra dopravy

Evropa

Hlavní hygienik řekl, že muselo dojít ke zpřísnění opatření, aby se zcela nezaplnila kapacita slovenských nemocnic. Počet hospitalizovaných totiž v pondělí poprvé od začátku pandemie překročil 2000 osob. Hrozí také nedostatek personálu, protože přes 2000 zdravotníků je v karanténě.

Na Slovensku zaznamenali v úterý 2564 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 38 lidí. V nemocnicích leží aktuálně 1862 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 139 na JIP a 131 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi od začátku pandemie pozitivně testovaných 121 796 lidí . Zemřelo 1084 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám