Hlavní obsah

Lyžování na Slovensku začalo, vzdor slovům ministra dopravy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože slovenský ministr dopravy Andrej Doležal (hnutí Jsme rodina) minulý týden oznámil, že na Slovensku se kvůli pandemii do ledna lyžovat nebude, některá střediska už rozjela vleky a lanovky. Mezi nimi i Park Snow Donovaly patřící Doležalovu stranickému šéfovi a předsedovi slovenského parlamentu Borisi Kollárovi. Nic neporušuji, brání se.

Foto: Snow.cz

Lyžařské středisko Donovaly

Článek

Ministr dopravy se řídil rozhodnutím konzilia odborníků, které nesouhlasilo se zahájením lyžařské sezony na Slovensku minimálně do konce roku 2020. Hlavní hygienik Ján Mikas uvedl, že se obává nadměrné mobility obyvatel.

Žádný zákaz neplatí. Pokud bude platit, tak se samozřejmě přizpůsobíme.

Park Snow Donovaly však využil nejasnosti v opatřeních, žádný oficiální zákaz totiž slovenská vláda nevydala a lyžařská střediska tak dosud mohou fungovat. Známý slovenský infektolog Vladimír Krčméry zastává názor, že aktivita na čerstvém vzduchu je prospěšná a posiluje imunitní systém. „Proto nevidím problém, aby se za přísných epidemiologických opatření spustil provoz v lyžařských střediscích,“ dodal.

Slovensko čeká na Vánoce lockdown, rozhodl krizový štáb

Evropa

Ředitel Park Snow Donovaly Branislav Veľký říká, že každý rok zahajují sezonu mezi prvními. „Momentálně nám žádné nařízení nezakazuje, abychom středisko zprovoznili,“ konstatoval. „Žádný zákaz neplatí. Pokud bude platit, tak se samozřejmě přizpůsobíme a budeme respektovat státní autoritu,“ nechal se slyšet v této souvislosti také předseda parlamentu Kollár.

Lyžuje se i jinde

Postup Park Snow Donovaly motivoval i další lyžařská střediska a Jasná v Nízkých Tatrách zahájila sezonu v sobotu 5. prosince. Střediska v Tatranské Lomnici a na Štrbském Plese by měla zahájit sezonu 12. prosince.

Záhy také otočil samotný ministr Doležal, který prohlásil, že lyžařská střediska, která na to mají vyhovující podmínky, mohou být otevřená.

Švýcarsko je pod tlakem. EU se s ním chce domluvit na uzavření skiareálů

Cestování

„Co bude v čase svátků, zatím nevíme,“ říká s obavami mluvčí společnosti Tatry mountain resorts Marián Galajda. Epidemioložka Alexandra Bražinová vysvětluje, že z epidemiologického hlediska není rizikové samotné lyžování, ale například čekání na vlek, jízda v uzavřené lanovce s cizími lidmi, pobyt v bufetu, v restauraci a podobně.

Evropské státy nepřistupují k lyžařské sezoně jednotně. Některé země včetně Francie, Německa či Itálie v posledních týdnech žádaly, aby se evropská lyžařská střediska přes Vánoce a Nový rok uzavřela, a zabránilo se tak šíření koronaviru. Rakousko oznámilo, že lyžování povolí od 24. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám