Hlavní obsah

Slovensko hlásí nejvíce nakažených covidem od dubna

– Bratislava

V úterý napočítali u našich východních sousedů 1180 nových případů nákazy koronavirem. To je nejvíc od dubna a dvakrát víc než v Česku nebo Maďarsku. Obě země přitom mají oproti Slovensku asi dvojnásobek obyvatel.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V nemocnicích je nyní na Slovensku 329 pacientů s potvrzeným covidem, z toho 44 lidí je na JIP a 34 musí být napojeno na plicní ventilaci.

Vysoká čísla jsou pravděpodobně způsobena nízkým počtem očkovaných. V pětimilionové zemi bylo první dávkou očkováno 2 426 450 osob, druhou dávku pak dostalo 2 302 314 osob. To představuje něco přes 40procentní proočkovanost.

V zemích sousedících se Slovenskem se proočkovanost pohybuje na úrovni 57 až 62 procent.

Slovenský ministr obrany zkritizoval armádu za nízkou proočkovanost

Evropa

Nejnižší pročkovanost je ve východním a severním Slovensku. V okresech Gelnica, Kežmarok a Stará Ľubovňa nedosahuje poměr plně naočkovaných ani 30 procent.

V dalších okresech východního Slovenska v Košicích a Prešově je plně očkovaných přibližně 40 procent obyvatel. Pro srovnání dosahuje v Bratislavě proočkovanost 60 procent.

Slovenský biskup mohl nakazit papeže

V souvislosti se stoupajícími počty nakažených poukazují někteří odborníci také na masové akce, které se v zemi konaly u příležitosti nedávné návštěvy papeže Františka na Slovensku.

Celkem se jich zúčastnilo přes 100 tisíc lidí, když na mše v Prešově a v Šaštíně u hranic s Českou republikou přišlo na 50 tisíc lidí.

Pozitivní test na koronavirus měl po návštěvě papeže například také řeckokatolický arcibiskup Ján Babjak, který se zúčastnil několika akcí společně s papežem Františkem. Konference biskupů Slovenska proto informovala Vatikán.

Nechápu, proč lidé odmítají vakcínu, řekl papež cestou ze Slovenska

Zahraniční

Arcibiskup Babjak je plně očkovaný a má mírné příznaky.

Mluvčí arcibiskupského úřadu v Košicích Jaroslav Fabian informoval, že všichni jejich zástupci, kteří se zúčastnili setkání s papežem Františkem, se podrobili testování s negativním výsledkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám