Hlavní obsah

Slovenské děti se vracejí do škol, romské rodiny v osadách váhají

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenské děti se vracejí v pondělí 1. června do školek a do škol, a někteří rodiče přiznávají, že si vydechnou. „Bylo to hodně náročné období. Byli jsme několik týdnů všichni doma, s oběma dětmi jsme dělali úkoly a komunikovali s učiteli přes počítač,“ řekla Právu Zuzana z Bratislavy.

Foto: Profimedia.cz

Škola v Rače se připravuje na návrat dětí

Článek

Do škol nastupují jen děti prvního až pátého ročníku. „Zájem je velký a máme problém, jak děti umístit do tříd podle přísných hygienických pravidel. Ve třídě může být například maximálně 20 dětí,“ uvedla učitelka základní školy z bratislavské čtvrti Dúbravka. Andrea Zajíčková. „Do školy se těším. Hlavně na spolužáky a na paní učitelku,“ přiznala Kristína, která chodí do čtvrtého ročníku.

Ne všichni se však vracejí a ze strany mnohých Romů v osadách je zájem minimální. „Pošlete děti v pondělí do školy, aby měly vzdělání,“ říká jedné matce člen romské občanské hlídky v obci Lomnička v okresu Stará Ľubovňa na východě Slovenska.

Sedmičlenná romská občanská hlídka byla v obci vytvořena v období pandemie, aby kontrolovala nošení roušek a používání dezinfekce. V těchto dnech její členové přesvědčují rodiče, aby pustili děti do školy. „Byl jsem včera u padesáti rodičů a všichni mi řekli, že děti do školy nepustí. Do školy je chtějí dát až od prvního září,“ řekl televizi Joj člen hlídky Alojz Mirga.

Část rodičů však své děti do školy přece jenom pošle. „Aby se něco učily, aby nezůstaly ještě hloupější a byly rozumné,“ uvedla Darina Oračková.

Ředitel místní školy Miroslav Zelina odmítavý postoj většiny rodičů nechápe. „Vidíme, jak tato komunita žije. Děti jsou bez roušek a setkávají se s dospělými. Takže ta obava, že je nakazí právě naši zaměstnanci a učitelé není na místě,“ říká Zelina. Ve škole je vše připravené a vydezinfikované, ale nikdo netuší, kolik dětí si v pondělí sedne do lavic.

Reklama

Výběr článků

Načítám