Hlavní obsah

Slovenská národní strana své ministry v nové vládě nevymění, Most-Híd jen jednoho

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) pověřený sestavením nové slovenské vlády, zahájil v pondělí jednání s představiteli koaličních stran. Slovenská národní strana (SNS) potvrdila, že své tři ministry měnit nebude. Koaliční strana Most-Híd vyměnila ve vládě pouze ministryni spravedlnosti Lucii Žitňanskou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Danko a Peter Pellegrini (vlevo)

Článek

Koaliční strana Most-Híd vymění v kabinetu pouze ministryni spravedlnosti, která odmítla pokračovat v nové vládě. Nahradit ji má dosavadní předseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál. V křesle ministra dopravy by měl zůstat Árpád Érsek a životního prostředí László Sólymos, který bude zároveň zastávat funkci vicepremiéra.

V nové vládě by se měli udržet i ministři za SNS, jmenovitě ministr obrany Peter Gajdoš, ministryně školství Martina Lubyová a ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Potvrdil to předseda SNS Andrej Danko po jednání s Pellegrinim.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zleva předseda strany Most-Híd Béla Bugár a Peter Pellegrini

„Jedinou možností v současnosti je, že zemi povede vláda s panem Pellegrinim, která má v této chvíli zaručenou většinu ve slovenském parlamentu,“ řekl Danko k plánu, že stávající koalice sestaví novou vládu.

Po čtvrteční demisi Roberta Fica (Směr) pověřil prezident Andrej Kiska sestavením vlády Pellegriniho, který ve Ficově vládě zastával post vicepremiéra pro investice. [celá zpráva]

Pellegrini předložil hlavě státu podpisy 79 poslanců, kteří novou vládu podpoří. Ve 150členném parlamentu by to stačilo k dosažení pohodlné většiny.

Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové propukla na Slovensku politická krize. Desetitisíce lidí požadovaly na náměstích slovenských měst vyšetření této vraždy, odchod odpovědných ministrů a předčasné volby. Předčasným volbám se koalice snaží vyhnout tak, že postupně podali demisi ministr kultury Marek Maďarič, ministr vnitra Robert Kaliňák a premiér Fico. [celá zpráva]

Po Ficově demisi padá podle slovenské ústavy celá vláda a prezident pověřil sestavením nového kabinetu Pellegriniho jako představitele nejsilnější koaliční strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám