Hlavní obsah

Slovák hodiny umíral v Belgii v cele plné moči a výkalů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Do cely ke zraněnému Slovákovi Jozefu Chovancovi (39), který zemřel v únoru 2018 v Belgii po potyčce s policií, vůbec nevstoupil lékař a zdravotní sestra se měla vyjádřit, že „v žádném případě to nebude velká ztráta, pokud o něho přijdou“. Podle vlámské televize VRT lékař odmítl vejít do cely, protože byla plná moči a výkalů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jozef Chovanec v belgické celeVideo: AP

 
Článek

Ke Slovákovi přivolali lékařskou pomoc až čtyři hodiny po zadržení, i když se pokusil o sebepoškozování. O případě informují také belgické deníky De Morgen a Het Laatste Nieuws.

Chovanec zemřel po potyčce s policií ve městě Charleroi. Podle belgických médií ho tamní policisté považovali za Němce.

Jako gestapo. Kvůli smrti Slováka padaly hlavy v belgické policii

Evropa

Slovák podle dostupných informací nastoupil do letadla do Bratislavy neoprávněně, neměl platnou letenku. Po sporech s personálem a kapitánem letadla ho vyvedla letištní policie a umístila ho do cely předběžného zadržení. Lékař přivolaný k Chovancovi se z výše zmíněných příčin jen z chodby zeptal zadrženého, zda je všechno v pořádku.

„Bez toho, aby muže pořádně vyšetřil, potvrdil, že z lékařského hlediska je možné, aby zůstal nadále v cele,“ uvedla belgická média.

Mechanické udušení

Dvě hodiny po odchodu lékaře začal Chovanec mlátit hlavou o dveře, a když se pokusy o sebepoškozování opakovaly, do cely vstoupili čtyři policisté. „Musíme jít dovnitř, jinak budeme vynášet mrtvolu,“ řekl jeden z nich podle záznamů bezpečnostních kamer, když viděl zkrvaveného muže.

V Belgii vyšetřují smrt Slováka po policejním zákroku

Evropa

Podle výpovědi policistů měl Chovanec po jejich vstupu do cely zaujmout „útočnou polohu“, proto ho přitlačili k matraci. Podle videozáznamu ho tak drželi po celých 16 minut. Mladá policistka při tom všem použila nacistický pozdrav, protože se domnívali, že se jedná o Němce. Chovanec byl v kómatu převezen do nemocnice, kde zemřel. List De Morgen cituje soudního lékaře Françoise Beauthiera, podle něhož byla příčina smrti „mechanické udušení“.

Foto: AP

Jozef Chovanec v belgické cele

Rodina a přátelé muže původem z Terchové říkají, že Chovancovi došly léky, které pravidelně užíval, a potřeboval se urychleně dostat na Slovensko. Vlastnil firmu, která najímala slovenské dělníky na stavby v Belgii, a pravidelně cestoval mezi oběma zeměmi.

Slovenská sněmovna ve středu v usnesení odsoudila policejní zákrok na letišti. Jednání příslušníků belgických bezpečnostních složek označili poslanci za nepřiměřené a hrubé. Bratislava také žádá od Belgie vysvětlení ohledně ochrany lidských práv a dodržování presumpce neviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám