Hlavní obsah

Jako gestapo. Kvůli smrti Slováka padaly hlavy v belgické policii

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kvůli smrti Slováka Jozefa Chovance (39) po jeho zatčení na belgickém letišti Charleroi odstoupil druhý nejvýše postavený muž belgické policie André Desenfants. Tvrdí však, že nejde o rezignaci, ale opuštění postu po dobu interního vyšetřování.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Belgičtí policisté

Článek

Podnikatel Chovanec byl zadržen 23. února 2018. Podle nedávno zveřejněného videozáznamu mu policisté klečeli na hrudí celých 16 minut a Slovák v nemocnici zemřel. Na videozáznamu je vidět, že jedna policistka zvedá ruku v nacistickém pozdravu a další policisté na zraněném muži klečí. Hajlující policistka mezitím rovněž opustila řady belgické policie.

Chovancova rodina upozornila, že podnikatel se stal obětí policejního násilí a stěžuje si na pomalý postup belgické justice. Slovák byl vyveden z letadla, kde se měl chovat násilně a kapitán odmítal vzlétnout. Belgická policie tvrdí, že si měl zranění způsobit sám.

Podle agentury AP označil belgický ministr spravedlnosti Koen Geens postup policie za absolutně šokující a nepřístojný. Belgický ministr vnitra Pieter De Crem rovněž považuje zákrok policistů za nepřiměřený.

Chovancovu smrt odsoudila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok označil postupu belgické policie za šokující. Slovensko už odevzdalo belgickým orgánům verbální nótu, kde kritizuje brutální zásah policie a žádá okamžité vyšetření případu.

V Belgii vyšetřují smrt Slováka po policejním zákroku

Evropa

Jako gestapo

Chovancův přítel Ján Miho deníku Nový čas řekl, že belgičtí policisté se chovali jako gestapo. „Pokud by ho nedusili a nechovali se jako gestapo, mohl být ještě mezi námi,“ říká Ján. Podle kamaráda byl podnikatel dobrý člověk, sponzoroval sportovce, zdravotně znevýhodněné lidi i důchodce. „Nikdy jsem ho neviděl, aby byl na někoho agresivní,“ dodal Ján.

Chovancův bývalý kolega konstatoval, že podnikatel měl zdravotní problémy a bral léky. „Ty léky už neměl, tak chtěl k doktorovi na Slovensko,“ uvedl. Podle přítele mohlo dojít na palubě letadla k potyčce s letuškou kvůli nedorozumění a Chovancovu nervóznějšímu chování, které si pak policisté špatně vysvětlili.

Reklama

Výběr článků

Načítám