Hlavní obsah

Slováci objevili Achillovu patu koronaviru. Jejich vakcína na ni míří a funguje

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předklinické výsledky bezpečné peptidové vakcíny ACvac1 proti novému druhu koronaviru byly úspěšné a potvrdila se její účinnost. Oznámili to slovenští vědci, kteří se na vývoji vakcíny podílí v rámci týmu biotechnologické společnosti Axon Neuroscience.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle těchto zpráv vyvolala vakcína u myší vysokou koncentraci protilátek, které zcela neutralizovaly živý vir. Zároveň u vakcinovaných myší nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky. Vývoj vakcíny tak může postoupit do klinických testů první fáze.

Při vývoji vakcíny ACvac1 využila společnost stejnou technologickou platformu peptidové vakcíny jako v případě Alzheimerovy choroby. Jedná se o bezpečnou platformu, kterou mají experti ověřenou a je schopná vyvolat silnou imunitní odpověď, a to dokonce i u starších pacientů, kteří patří do vysoce rizikové skupiny.

Koronavirus se v Česku nyní šíří zejména mezi dětmi a mladými, dokládají čísla

Domácí

Virus má slabinu

„Identifikovali jsme nejslabší místa viru SARS-CoV-2 a instruovali jsme imunitní systém, aby se zaměřil na tyto malé oblasti o velkosti do dvaceti aminokyselin s cílem úplné eliminace virové infekce buněk. Výsledky z testu neutralizace viru ukázaly, že naše strategie byla úspěšná. ACvac1 velmi přesně instruuje imunitní systém na neutralizaci viru,“ citoval web pluska.sk oficiální zprávu vědeckého ředitele společnosti Norbert Žilka.

Podle odhadů by v Evropě mohlo začít očkování koncem letošního roku a vakcíny by ve větším množství mohly být k dispozici v první polovině roku 2021. Cena za dávku by se mohla pohybovat od 5 do 15 eur (133 až 398 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám