Hlavní obsah

Slováci budou opravovat ukrajinskou vojenskou techniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská státní akciová společnost Konštrukta-Defence uzavřela kontrakt na opravu a modernizaci ukrajinské bojové techniky. V úterý to potvrdila mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Foto: Profimedia.cz

Obrněnci BRDM-2. Ilustrační foto

Článek

„V první objednávce se jedná o desítky kusů obrněných vozidel BRDM-2,“ upřesnila mluvčí.

Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) a ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) opakovaně deklarovali odhodlání nadále pokračovat v podpoře Ukrajiny formou humanitární i vojenské pomoci.

Slovensko žádná letadla Ukrajině neposlalo

Evropa

Slovensko už darovalo Ukrajině protiraketový systém S-300 a ministr obrany konstatoval, že je nakloněn debatě o tom, aby Bratislava své dosluhující stíhačky MiG-29 poskytla Ukrajině.

Podmínkou je dohoda s Polskem o ochraně vzdušného prostoru polskými stíhačkami. Polsko by mělo chránit slovenský vzdušných prostor pouze za náklady na palivo. Od podpisu příslušné dohody budou polské stíhačky chránit slovenské nebe až do dodání amerických stíhaček F-16 v roce 2024. Polské stíhačky budou startovat z polských letišť, ale v případě potřeby mohou přistát i na Slovensku.

Slovenské nebe by mohli hlídat Poláci

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám