Hlavní obsah

Slovenské nebe by mohli hlídat Poláci

Polsko je připraveno svými stíhačkami zajišťovat ochranu vzdušného prostoru Slovenska, které po vojenské invazi Ruska na Ukrajině začalo připravovat předčasné ukončení provozu bitevníků ruské výroby MiG-29. Vyplývá to z prohlášení polského a slovenského ministra obrany po jejich pátečním jednání v Bratislavě.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Stíhačka MiG-29

Článek

„Hned poté, co budou přijata potřebná legislativní opatření, na kterých začneme pracovat okamžitě, bude Polsko připraveno starat se o bezpečnost našeho vzdušného prostoru," řekl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Dodal, že je nakloněn debatě o tom, aby po začátku zmíněné polsko-slovenské spolupráce Bratislava své dosluhující migy poskytla Ukrajině. Dříve ministr tvrdil, že Kyjev nepožádal o tato letadla.

Čekání na F-16

Polská pomoc s ochranou slovenského nebe podle Nadě potrvá do doby, než Slovensko dostane dříve objednané americké stíhačky F-16. Dodávky strojů se podle dřívějších informací ale o rok opozdí a první letouny dorazí do země až v roce 2024.

Na Ukrajinu se z USA dostaly MiGy-29, které byly původně moldavské

Evropa

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak uvedl, že polské stíhačky F-16 budou při ochraně slovenského vzdušného prostoru startovat ze základny v Polsku, v případě potřeby budou ovšem letadla umístěna na Slovensku. Naď upozornil, že jedna z vojenských leteckých základen na Slovensku bude modernizována a během této doby bude na ní patrně vyloučena letecká doprava.

O možnosti, že leteckou ochranu slovenského vzdušného prostoru zajistí právě Polsko, hovořil slovenský premiér Eduard Heger už koncem února. Zdůvodnil to tím, že Varšava používá leteckou techniku, kterou si objednala Bratislava.

Slovensko žádná letadla Ukrajině neposlalo

Evropa

V roce 2019 tehdejší slovenská vláda rozhodla, že prodlouží životnost dosluhujících stíhaček MiG-29. Souhlasila přitom s pokračováním smlouvy s ruskou společností RSK MiG o zajištění technické podpory pro migy slovenské armády do konce roku 2023 s opcí na další rok. Pokračování kontraktu s ruskou firmou tehdy ministerstvo obrany dalo přednost před spoluprací s partnerskými státy NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám