Hlavní obsah

Sliby si nechte a konečně něco dělejte, apelovala Greta v Madridu

Madrid

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová dorazila v pátek se zpožděním na klimatický summit do španělského Madridu. Na tiskové konferenci znovu vyzvala světové lídry, aby začali konat, protože kvůli změnám klimatu již umírají lidé. Co konkrétně by měli politici dělat, ale stejně jako v předchozích vystoupeních neřekla.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová pro připlutí do Lisbonu.

Článek

„Nechceme už slyšet více slibů na COP25 (klimatickém summitu OSN v Madridu pozn. red.), už jsme jich slyšeli dost. Nechceme, abyste vyhlašovali klimatickou nouzi, chceme, abyste konali," řekla Thunbergová.

Dodala, že lidé už kvůli klimatické krizi umírají. „Jsou lidé, kteří nechtějí změnu, protože se jí bojí, a proto chtějí umlčet mladé lidi,” uvedla šestnáctiletá studentka.

Připlula i se svou pověstnou cedulí

Ráno na madridském nádraží čekal švédskou aktivistku dav novinářů a jejích příznivců, včetně rodin s dětmi. Thunbergová vystoupila z vlaku se svou pověstnou cedulí s názvem Školní stávka za klima. Z nádraží, kde jí cestu davem proráželi policisté, odjela do města autem na elektrický pohon.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Thunbergová a její slavná cedule

Krátce před polednem dorazila Thunbergová nečekaně do místa konání konference OSN, kde se připojila ke skupině mladých. Společně si zazpívali a provolávali ekologická hesla: „Co chceme? Klimatickou spravedlnost. Kdy ji chceme? Teď”. Setkala se tam i s osmiletou indickou školačkou Licyprijí Kangudžamovou, která se stejně jako Švédka angažuje za ochranu klimatu.

Foto: Juan Medina, Reuters

Greta cestou na klimatický summit v Madridu

Do Evropy na Vagabondu

Thunbergová přicestovala tento týden do Evropy z USA, kde se účastnila řady ekologických demonstrací a vystoupila i s projevem na klimatickém summitu OSN.

Greta po 20 dnech na katamaránu Vagabond zdolala Atlantik

Evropa

Do Lisabonu připlula lodí, protože odmítá používat letadlo kvůli emisím znečišťujícím ovzduší. Do Madridu se přesunula vlakem. Některá média uvedla, že ani tento způsob není stoprocentně ekologický. Vlak, který využila, jel totiž část trasy, asi 210 kilometrů při průjezdu španělskou provincií Salamanca, s dieselovou lokomotivou.

Terčem posměchu

Aktivistka se pustila do emotivní kritiky politických lídrů celého světa už na klimatickém summitu v New Yorku, za což byla sama kritizována a zesměšňována.

Ukradli jste mi dětství, vyčinila emotivně Greta Thunbergová světovým vůdcům

Svět

Thunbergová vstoupila do světového povědomí více než rokem, kdy začala pravidelně v pátek protestovat u švédského parlamentu. Svou činností inspirovala vznik studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), v jehož rámci studenti místo pátečního vyučování stávkují a požadují důraznější postup proti zhoršování životního prostředí.

Aktivistka Greta se zúčastnila pochodu za klima, po celém světě demonstrovaly statisíce lidí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám