Hlavní obsah

Skupina V4 plně podporuje Polsko v nynější krizi na hranicích s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Varšava má v současné migrační krizi na polsko-běloruské hranici plnou podporu ostatních států Visegrádské skupiny, tedy Maďarska, Slovenska i České republiky. Shodli se na tom v úterý v Budapešti předsedové vlád států skupiny. Český premiér Andrej Babiš zopakoval nabídku Prahy vyslat do Polska své policisty či vojáky, šéf polské vlády Mateusz Morawiecki o to ale podle Babiše zatím nepožádal.

Foto: Laszlo Balogh, ČTK/AP

Premiéři zemí V4

Článek

Západ obviňuje režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty do své země a pak je posílá k hranicím s Evropskou unií. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na Lukašenkův režim uvalila kvůli porušování lidských práv.

Zeman nabízí Polsku české vojáky

Domácí

Český premiér nemá signály, že by Varšava nyní chtěla českou nabídku možné personální pomoci přijmout. Reagovat by podle něj nyní měla Evropská unie, v první řadě sankcemi proti leteckým společnostem převážejícím do Běloruska migranty. To se už nyní v několika případech děje a letecké společnosti skutečně mění svůj přístup k transportu občanů některých zemí do Minska.

Varšava kvůli migrační krizi na hranicích s Běloruskem požádala o jednání V4

Zahraniční

Řadu měsíců trvající migrační krize na hranici Polska a Běloruska se vyhrotila předminulý týden poté, co se několik tisíc převážně blízkovýchodních běženců utábořilo na běloruské straně hranice v naději, že se dostanou do EU. V tom jim brání polská pohraniční stráž posílená zhruba o 15 000 vojáků. EU odmítla Lukašenkův návrh, aby část migrantů převzala. Polské úřady od začátku roku zaznamenaly na 34 000 pokusů o ilegální přechod hranice z Běloruska do Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám