Hlavní obsah

Skandál na Slovensku: Diplomku měl opsat i premiér Matovič. Jsem zloděj, přiznal

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský Denník N tvrdí, že premiér Igor Matovič měl v roce 1998 odevzdat diplomovou práci, která má být opsaná ze dvou knih. Po předsedovi parlamentu Borisi Kollárovi a ministru školství Branislavu Gröhlingovi se tak Matovič stal třetím politikem současné vládní koalice, který čelí podezření z plagiátorství.

Foto: David W Cerny, Reuters

Igor Matovič, předseda hnutí OLaNO

Článek

„Diplomová práce premiéra Igora Matoviče je stejným plagiátem, jako byla rigorózní práce Andreje Danka (bývalý předseda slovenského parlamentu za Slovenskou národní stranu - pozn. red.). Opsal dvě knihy a v roce 1998 ji odevzdal jako své dílo,“ konstatuje list.

Deník připomíná, že Matovič po provalení plagiátorského skandálu předsedy parlamentu Kollára nežádal jeho odchod, i když v případě Danka na tom trval. „Samotný Matovič patřil kdysi mezi největší kritiky, kteří dávali Dankovi najevo, že pro takovýto přešlap by měl v politice skončit. Bojoval proti němu, i když se dopustil stejného podvodu,“ tvrdí Denník N.

Šéf slovenského parlamentu kvůli opisování neodstoupí, nebude ale používat titul magistr

Evropa

Jsem zloděj, přiznal Matovič

Matovič studoval v letech 1993 až 1998 na Fakultě managementu Univerzity Komenského v Bratislavě. Diplomovou práci napsal na téma Daňový systém a jeho vliv na podnikatelské subjekty.

Matovič uvedl, že po 22 letech si nepamatuje, zda ve své diplomové práci neuvedl citace jiných autorů a kolik jich bylo.

„Pokud to tak je, ukradl jsem něco, co mi nepatřilo, jsem de facto v této věci zloděj, což je smutné a určitě ne na chválu. Nikdy jsem se svým titulem nechlubil, nikdy jsem si ho iniciativně nepsal a ani do občanského průkazu jsem si ho nedal. Proč? Protože jsem školu poslední dva ročníky doslova flákal a veřejně jsem to xkrát přiznal,“ uvedl Matovič.

Opisoval jsem, ale v normě. Jako každý, hájí se šéf slovenského parlamentu Kollár

Evropa

„Ve čtvrtém ročníku jsem si založil živnost a v pátém jsem již zaměstnával 2000 lidí. Kdo podnikal, pochopí, že v takovém tempu byla škola na jedné z mých posledních kolejí. Na ty dva roky nejsem vůbec hrdý,“ dodal předseda vlády.

Premiér připouští, že je připravený odstoupit, ale až splní vše, co lidem před volbami slíbil. „Pak si půjdu žít opět svůj klidný soukromý život. S čistým svědomím a bez titulu. Omlouvám se všem studentům, kteří dokázali vystudovat bez jediného opisování, našeptávání a jiných fintiček. Upřímně vás obdivuji,“ konstatoval Matovič.

Je to ostuda

Místopředseda parlamentu a nejmenší vládní strany Za lidi Juraj Šeliga označil skandál kolem Matovičovy diplomové práce za strašnou ostudu. „Vím, že nechci návrat Fica, Pellegriniho, nedej bůh nástup fašistů, ale toto je strašná hanba. Tohle je ta politická kultura, kterou jsme chtěli? Takhle vypadá převzetí zodpovědnosti? Tak to jsme tedy daleko nedošli,“ napsal Šeliga na sociální síti.

Nezařazený poslanec Richard Raši vyzval premiéra k demisi.

Podle prezidentky Zuzany Čaputové jde o zatím největší hodnotovou křižovatku, na které vláda stojí. „Jsem zklamaná a smutná, že očekávání veřejnosti, včetně mých vlastních, na vysoké standardy uplatňování politické moci a vyvozování politické odpovědnosti, s nimiž byl spojován nástup vlády Igora Matoviče, zůstávají zatím nenaplněné,” uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám