Hlavní obsah

Situace v povodněmi zasaženém Srbsku a Bosně se mírně zlepšila

• Aktualizováno

Situace v Srbsku a Bosně a Hercegovině, které v posledních dnech postihly rozsáhlé záplavy, se mírně zlepšila. Hladiny většiny řek už kulminovaly, někde dokonce klesají. Úřady ale teprve teď zjišťují rozsah katastrofy, počítají škody a mrtvé, kterých je už nejméně 30.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Povodňová situace v Srbsku v sobotu odpoledneVideo: Reuters

 
Článek

Podle meteorologů by měly hladiny toků dál klesat, protože nyní neprší a intenzivnější srážky se nečekají ani v nejbližší době.

Bezprostřední nebezpečí už nehrozí v srbských městech Šabac, Mitrovica a Kostolac, kde ještě v sobotu s obavami sledovali stoupající hladiny Sávy a Dunaje. Také částečně zaplavená elektrárna v Obrenovači u Bělehradu podle všeho neutrpěla vážnější škody.

V samotném městě klesla voda o metr. jeden ze svědků ale uvedl, že situace ve městě je hrozivá a prakticky přestalo existovat  Evakuovaní lidé se zatím nemohou vrátit, naopak evakuace stále pokračuje. Část lidí je stále odříznutých

Klidnější situace panuje i v Bosně a Hercegovině, kde záplavy ohrožovaly celou třetinu ze zhruba 1,2 miliónu tamních obyvatel. Energetický koncern EPB uvedl, že dodávky proudu běží opět normálně. Úřady ale varovaly, že kvůli podmáčené půdě hrozí riziko sesuvů půdy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bosnou zatopené město Maglaj

Podle informací médií zahynulo v obou zemích v důsledku záplav nejméně 30 lidí, oficiálně potvrzených je však jen 21 obětí. Výši hmotných škod chtějí v Srbsku a Bosně spočítat do středy: už nyní se odhaduje, že jen na srbské straně povodně způsobily škody za více než miliardu eur (více než 27 miliard Kč).

Na Balkáně pomáhají záchranné týmy z řady evropských zemí včetně České republiky. Devítičlenná jednotka Hasičského záchranného sboru ČR se zapojila do akce v okolí Bělehradu, v sobotu například odčerpávala vodu z elektrárny v Lazareveci, sdělila mluvčí sboru Nicole Zaoralová. Češi mohou obětem povodní přispět i prostřednictvím veřejných sbírek, které už vyhlásily například humanitární organizace ADRA a Člověk v tísni.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Záplavy u Obrenovače

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám