Hlavní obsah

Povodně zabily v Srbsku pět lidí, v zemi vyhlásili stav nouze

Bělehrad
Aktualizováno

Srbsko ve čtvrtek vyhlásilo na celém území stav nouze kvůli povodním, uvedla stanice B92. Živel si vyžádal od neděle pět obětí a sedm set dalších osob muselo být evakuováno. Situace je krizová, protože řeky dál stoupají.

BEZ KOMENTAŘE: Voda odřízla obec Gornji Milanovac od světa

 
Článek

Premiér a vláda Srbska uvedli, že hlavní je nyní soustředit se na záchranu lidských životů.

Jednou z obětí je 42letý muž z města Topole, kterým protéká rozvodněná řeka Jasenica. Dvě oběti jsou z Ljakovce, jedna z předměstí Bělehradu Umčary, šlo o osobu, která neuposlechla výzvu k evakuaci a jedna z Nového Sadu.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Záplavy postihly i bosenské Sarajevo

Kvůli povodním je zavřená ibarská magistrála z Bělehradu do Černé Hory a další klíčové silnice. Některé obce jsou odříznuté, což je případ Gonjeho Milanovce. Zavřeno zůstává na 400 škol. Bez proudu je na 100 000 odběratelů.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Záplavy na předměstí Sarajeva

Záplavy v Bosně

Stav ohrožení musely vyhlásit i úřady na některých místech ve středu na severozápadě Bosny, kde po silných lijácích vystoupily řeky ze břehů. Podle Hydrometeorologického ústavu v Sarajevu spadlo v Bosně za uplynulé dva dny rekordní množství srážek od roku 1892, kdy se začalo s jejich měřením. V regionech na severu a východu země napršelo až 150 litrů vody, což je dvojnásobek měsíčního průměru.

Řeka Miljacka, která protéká Sarajevem, zaplavila velkou oblast sídlišť a zemědělské půdy. V metropoli je bez elektrického proudu kolem 3500 domácností.

Nejhorší situace je v Doboji a především v Maglaji, místo je celé zaplavené. Povodně postihly také Zenici, kde probíhá evakuace, Bijelinu a Tuzlu.

Vydatné deště doprovázené bouřkami postihly v Rakousku hlavně jižní a východní spolkové země. Ve Štýrsku se v důsledku popadaných stromů ocitlo bez elektřiny 4000 domácností. V Burgenlandsku bylo na odstraňování škod po popadaných stromech nasazeno 17 hasičských jednotek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám