Hlavní obsah

Na dvaceti místech v Srbsku je kvůli velké vodě kritická situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad/Sarajevo
Aktualizováno

Srbsko nadále bojuje s povodněmi. V pátek je kritická situace na dvaceti místech, nejhorší v Obrenovači u Bělehradu, odkud evakuovali přes 6000 lidí, a ve Svilajnaci. Počet obětí od čtvrtka vzrostl, zůstává na pěti, ale jeden člověk je nezvěstný, uvedla stanice B92.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbsko čelí nejhorším povodním za posledních 120 letVideo: Reuters

 
Článek

Přestože v pátek už v sedmdesátitisícovém Obrenovači nepršelo, hladina Sávy dále stoupá. Město je z osmdesáti procent pod vodou. Evakuováno bylo 6175 osob. Bez elektřiny je tam 115 000 domácností.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Srb odnáší dceru z domu na předměstí Bělehradu

Premiér Aleksandar Vučić vyzval obyvatele, aby uposlechli evakuačních rozkazů: „Situace je kritická. Ohroženy jsou životy. Rád bych občany požádal, aby nezůstávali na střechách a neodmítali se nechat evakuovat. Prosím, nenuťte nás použít sílu, protože jediné, o co nám jde, je vás zachránit.“

Foto: Marko Djurica, Reuters

Muž před zaplaveným domem v srbském Lazarevaci

V Centru Svilajnace je metr vody a tisíc lidí čeká na evakuaci. Vážně ohroženy jsou také města Čačak, Lučani, Vlejevo, Loznica, Šabac a Ljubovija. U Bajiné Bašty voda odnesla jedenáct domů. Obtížná je i situace v Batajnici, kde voda zalila septiky.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Obyvatelé Lazarevace opouštějí zaplavené město

Povodně způsobil intenzivní déšť, podle meteorologů napadlo za dva dny vůbec největší množství srážek za 120letou historii měření. Živel si zatím vyžádal pět obětí.

Foto: Reuters

Letecký záběr zaplaveného Sarajeva

Povodně v Bosně

Bosna se také potýká se záplavami, v Banja Luce řeka Vrbas strhla několik mostů. V dalších oblastech se ale situace zlepšuje. Ve městě Doboj hladina řeky Bosna o 20 centimetrů klesla a záchranářským týmům se podařilo probojovat do dosud vodou odříznuté obce Maglaj.

Foto: Reuters

Zaplavená Zenica v Bosně a Hercegovině

Pod vodou je ale stále část Sarajeva a Zenice.

Dva mrtví v Polsku 

V Polsku si vyžádal vytrvalý déšť v kombinaci se silným větrem dvě oběti. Ve Varšavě ve čtvrtek zemřela pětašedesátiletá žena, na kterou spadla zlomená větev stromu, když šla po chodníku se svým vnukem. Žena byla na místě mrtvá, dítěti se nic nestalo. Druhou obětí se stal muž z obce Dembice na jihovýchodě země, který ve čtvrtek spadl do rozvodněného potoka, a jeho tělo se dosud nenašlo.

Podle agentury PAP je povodňová situace nejhorší ve Slezském vojvodství, kde však voda začala po pátečním poledni mírně opadat. Stále jsou tam však uzavřeny místní komunikace, mimo provoz zůstává i několik úseků regionálních železnic, mimo jiné mezi obcemi Goleszów a Ustroń.

Několik desítek lidí bylo evakuováno v obci Sucha Beskidzka poblíž hranic s Českou republikou, kde je rovněž vážná situace zejména v Českém Těšíně. Hrozí zejména Visla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám