Hlavní obsah

Sestřelili jsme u Oděsy dva ruské suchoje, hlásí Ukrajinci

Oděsa

Ukrajinská protiletadlová obrana sestřelila u Oděsy dva stíhací bombardéry Suchoj Su-30SM ruského námořnictva. Uvedl to šéf oděské oblastní správy Maksym Marčenko. Zprávu nelze ověřit. Oděsa je pod ruským tlakem, míří k ní ruské lodě.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-30SM ruského námořního letectva

Článek

„V pět ráno byly na jihu země za ruskou lodí vyslány dvě stíhačky Su-30SM ruských fašistů,“ uvedlo ukrajinské letectvo.

Stroje měly údajně zaútočit na jednu vesnici na pobřeží. Marčenko v příspěvku na sociální síti Telegram uvedl, že neuspěly. „Ráno dva Su-30 a jejich piloti skončili v Černém moři. Jedno letadlo naše protivzdušná obrana sestřelila ještě při příletu, druhý z okupovaného Krymu se také nedokázal vrátit na základnu na Krymu a spadl do moře,“ napsal. Posádky se katapultovaly, uvedl list Ukrajinska pravda.

Neprobíhá to dobře. Rusko přiznalo problémy v jednání s Ukrajinou

Evropa

Ukrajina se obává, že Rusko chce dobýt Oděsu. V úterý ruské lodě a letadla u Oděsy ostřelovaly nejméně 90 raketami pobřeží v Oděské oblasti. Dva lidé byli zraněni.

Satelitní záběry zachytily v úterý okolo poledne pohyb 14 ruských válečných lodí, které pluly ve třech skupinách.

V severní byly dvě minolovky nebo remorkéry a tři velké výsadkové lodě Projekt 775 Ropucha, které mohou přepravovat 350 vojáků a deset obrněnců. Prostřední skupinu plující v kosočtverečné formaci tvořily doprovodné raketové korvety. V jižní skupině byla fregata Moskva a velká výsadková loď Projekt 1171 Tapir.

Ukrajina se obává, že hrozba útoku na Oděsu je aktuální, na plážích jsou protitankové zátarasy a zákopy, v ulicích města vyrostly barikády z pytlů s pískem. Experti se jen nemohou dohodnout, zda má jít o výsadek z moře, nebo o postup ze souše od Mykolajiva.

Zničení několika vrtulníků a zásob paliva na letišti u Chersonu komplikuje případný ruský výsadek.

Ukrajinci zničili ruské vrtulníky v Chersonu. Pochlubili se i rozmetaným tankem

Evropa

Někteří západní experti mají za to, že tlak na Oděsu má hlavně donutit Ukrajince vázat tam své síly, které by jinak mohli nasadit proti ruským invazním silám.

Reklama

Výběr článků

Načítám