Hlavní obsah

Separatisté na Ukrajině chystají všeobecnou mobilizaci, ve zbrani chtějí sto tisíc vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Doněčtí povstalci chtějí do deseti dnů vyhlásit všeobecnou mobilizaci. Oznámila to v pondělí vzbouřenecká agentura DAN s odvoláním na šéfa samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka. Mobilizace je odpovědí na podobný krok Kyjeva a souvisí se zostřujícími se boji o obkličované Debalcevo, o kterém Kyjev tvrdí, že je stále kontroluje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povstalci svádějí tvrdé boje u města DebalceveVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury RIA Novosti Zacharčenko sdělil, že povoláno má být na 10 000 lidí. „Máme v úmyslu mobilizovat potřebný počet lidí tak, aby se početní stav naší armády dostal na hranici 100 000 lidí. Bude to dobrovolná mobilizace," konstatoval vůdce povstalců. O nynějším početním stavu povstaleckých bojových oddílů nejsou žádné hodnověrné zprávy.

„Od mobilizace si slibujeme přinejmenším pět nových armádních brigád, tři motostřelecké, jednu dělostřeleckou a jednu tankovou," citovala Zacharčenka agentura DAN.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to rezerva, která nám umožní zastavit jakýkoli úder. Na jaře už je (ukrajinskou armádu) přivítáme v jiné síle,” dodal. Jde o reakci na mobilizaci oznámenou minulý týden ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejméně jeden člověk zahynul při dalších bojích v ukrajinském DoněckuVideo: Reuters

Záměr mobilizovat do boje s ukrajinskou armádou vyhlásil Zacharčenko krátce po dalším bezvýsledném jednání minské kontaktní skupiny, která měla v sobotu přiblížit obě bojující strany k dohodě o zastavení palby. [celá zpráva]

Povstalci už před jednáním varovali, že v případě neúspěchu diplomatických rozhovorů zesílí bojovou aktivitu na frontě s cílem ovládnout celé území Doněcké a Luhanské oblasti. [celá zpráva]

Boje o Debalcevo

Ukrajinská armáda tvrdí, že nadále drží strategické město Debalcevo, i když separatisté oznámili už minulý týden, že je obklíčili a ovládli. Zda je obklíčeno, jasné není.

Mluvčí protipovstalecké operace ATO Leonid Maťuchin v pondělí popřel tvrzení separatistů, kteří uvedli, že město nejen obklíčili, ale značnou část ho už ovládli.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Tank separatistů v Doněcku

Podle Maťuchina vzbouřenci používají taktiku partyzánského boje: „Ve dne chodí s úsměvem po ulicích, v noci se schovávají a pálí z minometů.” Vládním vojákům se prý přesto daří zasazovat povstalcům tvrdé údery. O víkendu podle Maťuchina separatisté v Debalcevu ztratili 290 mužů, na 250 povstalců bylo zraněno.

Mluvčí generálního štábu Vladyslav Selezňov přiznal, že v neděli v bojích padlo pět vojáků a 30 jich bylo zraněno.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Obyvatelé Debalceva míří k radnici, aby je evakuovali

Mluvčí doněckého ministerstva obrany naproti tomu oznámil, že vzbouřenci posilují sevření Debalceva a odrážejí pokusy armády o průlom. Jen o víkendu byly nejméně čtyři, uvedl mluvčí Eduard Basurin: „Z obklíčení pouštíme jen vozidla se zraněnými.”

Palba ohrozila autobus s běženci

V neděli odpoledne bylo ostřelováno centrum města. Dělostřelecká palba zasáhla a poničila budovu správy železnic, policejní stanici a radnici ve chvíli, kdy se u ní shromažďovali uprchlíci připravení k evakuaci. Zabit nebyl nikdo, ale devět zraněných, včetně vojáka a dětí, bylo převezeno do nemocnice.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Maťuchin tvrdí, že se armáda snaží z pětadvacetitisícového města evakuovat civilisty. V neděli jich bylo několik set, dvanáct z nich bylo při povstaleckých útocích zraněno.

Nová taktika povstalců

Podle ukrajinského vojenského analytika a poslance Dmytra Tymčuka separatisté změnili taktiku. Od obklíčení přešli k vytlačování ukrajinské armády.

„Během posledních dní ruské teroristické síly pokračovaly v aktivních akcích v debalcevském výběžku. Od snah vytvořit kotel, kdy by odřízli zásobovací linie na krku výběžku, přešli k taktice vytlačování ukrajinských sil.“

K otázce obklíčení města se nevyjádřil, běžné ale je, že po uzavření kotle, které oznámili separatisté na konci týdne, následuje vytlačování sil.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinské transportéry se přemisťují u Artěmivsku.

Povstalci podle něj do bojů o město nasadili 3500 vojáků, 35 tanků a 90 obrněných vozidel. Do oblasti navíc míří dalších 1200 jejich vojáků a 55 kusů těžké bojové techniky od Horlivky.

Pád Debalceva by byl po nedávné ztrátě doněckého letiště a loňské prohře v Ilovajsku další ranou pro ukrajinské síly. Ve všech případech by se přitom opakoval stejný scénář, kdy separatisté odřízli výběžek ukrajinských sil. Za poslední čtyři měsíce vládní síly ztratily 500 kilometrů čtverečních a Západ zvažuje, že by Ukrajině dodal zbraně. [celá zpráva]

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinský voják v Luhanské oblasti

Debalcevo ovládla ukrajinská armáda při srpnové ofenzívě. Debalcevská kapsa je strategicky významná proto, že leží na přímém železničním a silničním spojení mezi Doněckem a Luhanskem. Výběžek ohrožuje síly separatistů, kteří se z něj snaží vytlačit ukrajinské vojáky a zkrátit frontu.

Povstalci ostřelují z raketometů i Mariupol na pobřeží Azovského moře. Uvedl to dobrovolnický prapor Azov.

Reklama

Výběr článků

Načítám