Hlavní obsah

Chuť vyzbrojit Ukrajinu útočnými zbraněmi ve Spojených státech sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Vzhledem k pokračujícím útokům separatistů na východě Ukrajiny je vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove pro to, aby se obléhaným ukrajinským vládním silám dodaly útočné zbraně. Řada amerických vládních představitelů se k tomuto kroku začíná také přiklánět, uvedl v neděli deník The New York Times (NYT).

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove

Článek

Osm bývalých vysokých amerických představitelů naléhá na Spojené státy, aby poslaly na Ukrajinu zbraně a vybavení za tři miliardy dolarů.

Mělo by jít mimo jiné o protitankové střely, průzkumné drony a opancéřovaná vozidla Humvee nebo radary, které umožní zjistit, odkud nepřítel pálí z děl a raketometů. Bílý dům zatím souhlasil pouze s dodávkami ochranných prostředků, jako jsou protistřepinové vesty, noktovizory a ženijní vybavení či balíčky první pomoci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Americký ministr zahraničních věcí John Kerry navštíví ve čtvrtek Kyjev. Podle náčelníka amerických spojených štábů Martina Dempseye je otevřený jednáním o pomoci v podobě dodávek zbraní. To podpořil i dosluhující ministr obrany Chuck Hagel. Poskytnout zbraně doporučovala americkému prezidentovi i jeho bezpečnostní poradkyně Susan Riceová, i když není jasné, zda názor nezměnila.

Mluvčí národní bezpečnostní rady Bernadette Mehanová poskytnutí zbraní obhajovala. „Ačkoli naším cílem zůstává dosažení řešení diplomatickými prostředky, vždy zvažujeme jiné možnosti, které by pomohly vytvořit prostor pro dojednání řešení krize.“

Povstalci postupují

Důvodem zvyšujícího se tlaku je, že rebelové získali v posledních měsících z Ruska mnoho těžkých zbraní včetně tanků T-72 a T-80, raketometů a 122 mm houfnic – za poslední čtyři měsíce separatisté rozšířili území pod svou kontrolou o 500 kilometrů čtverečních.

Prezident Barack Obama o případné americké zbrojní pomoci dosud nerozhodl. Avšak po sérii vojenských neúspěchů, které utrpěly ukrajinské síly po útocích separatistů v posledních týdnech, Obamova vláda začíná mít na otázku vojenské pomoci nový pohled, tvrdí NYT.

Nejméně dalších 13 ukrajinských vojáků a 17 civilistů zahynulo od soboty v potyčkách a při ostřelování mezi proruskými separatisty a vládními silami na východě Ukrajiny.

Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na vyjádření obou stran konfliktu, který si od dubna vyžádal více než 5100 mrtvých. Paříž, Berlín a Kyjev v neděli vyzvaly k okamžitému příměří.

Anketa

Měly by západní země vyzbrojit ukrajinskou armádu zbraněmi?
Ano
23,2 %
Ne
76,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6935 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám