Hlavní obsah

Šéf vagnerovců přežil útok na základnu v Popasné

– Kyjev/Moskva

Ukrajina se v neděli pochlubila zničením velitelství žoldnéřů Vagnerovy skupiny v Popasné. Její majitel Jevgenij Prigožin ale navzdory původním informacím ukrajinských médií mezi oběťmi není. Na internetu se objevily fotografie původně zveřejněné ruskou agenturou RIA Novosti, na kterých si prohlíží ruiny zničeného velitelství.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajina tvrdí, že zasáhla základnu vagnerovců v Popasné.

Článek

Ukrajinská média s odkazem na šéfa luhanské vojenské oblasti Serhije Hajdaje spekulovala, že útok, který měl být veden z raketometu HIMARS, zabil přibližně stovku vagnerovců. Kolovaly spekulace, že mezi oběťmi je také Prigožin. Ten ale zůstal naživu.

Prigožin vlastní síť restaurací a cateringovou firmu Concord Catering, jejímž prostřednictvím dlouhodobě pomáhá ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i ruským ozbrojeným silám. Vysloužil si díky tomu přezdívku „Putinův šéfkuchař“.

Ukrajinci zasáhli základnu ruských žoldnéřů

Evropa

„Ruská média zveřejnila fotografie, na kterých chodí po zničené základně vagnerovců v Popasné. Ale jen dočasně, dostaneme ho,“ napsal k fotografii s Prigožinem na Twitteru důstojník ukrajinské armády Anatolij Stefan Strilitz.

Ruské i ukrajinské zdroje se podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) shodují na tom, že velitelství bylo 14. srpna zničeno. Ruskojazyčná mutace BBC ale s odkazem na odborníky upozorňuje na to, že se mohlo jednat o zinscenovaný útok ze strany samotných vagnerovců.

Ruská armáda využívá Vagnerovy žoldnéře jako normální jednotky

Evropa

Už jen způsob, jak se Ukrajinci dostali k poloze velitelství, je zvláštní. Prozradit ji měl ruský blogger Sergej Sreda. Ten totiž před týdnem zveřejnil fotografii se členy Vagnerovy skupiny, v rohu snímku bylo možné přečíst adresu objektu, kde se žoldnéři nacházejí. Sreda fotografii ještě týž den, 8. srpna, smazal.

„Vím, jak Prigožin miluje trolling. Rád za něj utrácí a je schopen vyvinout velké úsilí. Stále mám určité pochybnosti o tom, co se skutečně stalo,“ uvedl zakladatel nezávislé ruské vyšetřovací organizace Conflict Intelligence Team Ruslan Ljovin.

Proruští bloggeři jsou si podle něj totiž dobře vědomi zákazu dokumentování vojenských zařízení. „A tady pózují přímo u velitelství, a dokonce s někým podobným jako Prigožin (některá média uvedla, že jeden z maskovaných vojáků je údajně sám Prigožin – pozn. red.),“ dodal Ljovin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám