Hlavní obsah

Šéf separatistické Doněcké republiky zrušil moratorium na trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Šéf separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin podepsal v úterý dekret, jímž se ruší moratorium na trest smrti, píše server deníku Izvestija. Už 1. července byla přijata novela trestního zákoníku, která určuje okolnosti provádění trestu smrti. Z dokumentu vyplývá, že trest smrti je vykonáván neveřejně popravčí četou. Výkon trestu smrti ve vztahu k několika odsouzeným osobám se provádí odděleně.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin

Článek

Proruští separatisté na východě Ukrajiny odsoudili 9. června k nejvyššímu trestu dvojici britských občanů Aidena Aslina a Shauna Pinnera a Maročana Ibráhíma Sádúna, kteří bojovali v řadách ukrajinské armády proti ruským jednotkám a silám neuznaných separatistických oblastí.

Podle rozsudku bojovali na Ukrajině jako žoldnéři, a nevztahují se na ně proto Ženevské konvence zakazující popravy válečných zajatců.

Maročan odsouzený Rusy k smrti kvůli žoldnéřství má ukrajinské občanství, tvrdí jeho otec

Evropa

Další dva Britové, a to humanitární pracovník Dylan Healy a vojenský dobrovolník Andrew Hill byli zajati 1. července a byli také obviněni z „žoldnéřských aktivit“. Podle prokremelských médií budou obžalováni ve stejné věci jako už odsouzená trojice. Proruští separatisté drží v zajetí i další cizince, včetně dvou Američanů.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nevyloučil možnost, že odsouzená trojice bude zastřelena, a dal najevo, že Rusko nebude zasahovat do jurisdikce Doněcké republiky. Moskva nezávislost její i druhého separatistického útvaru, Luhanské lidové republiky, uznala letos v únoru, jen několik dnů před začátkem své invaze na Ukrajinu. O případné milosti může rozhodnout hlava samozvané republiky.

Krok vyvolal pobouření Británie i dalších západních zemí, které proruské státečky ani jejich soudy neuznávají. Všichni odsouzení se odvolali.

Britské úřady, které se kvůli situaci obrátily na Moskvu, uvádí, že odsouzení působili na Ukrajině jako příslušníci ukrajinské armády, a proto se na ně vztahují Ženevské úmluvy. Ty mimo jiné zakazují, aby byli zajatí vojáci souzeni za obvyklé vojenské činy.

Reklama

Výběr článků

Načítám