Hlavní obsah

Sebrat dotace zemím odmítajícím migrační kvóty není řešení, říká německý ministr vnitra

Berlín

Krácení evropských dotací zemím, které odmítají přijímat uprchlíky na základě systému kvót, není řešením. Listu Passauer Neue Presse to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Ohradil se tak vůči výzvám předsedy německé sociální demokracie Martina Schulze. Ve středu Soudní dvůr Evropské unie zamítl žalobu Slovenska a Maďarska na unijní systém přerozdělování žadatelů o azyl.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

„Kdybychom museli krátit prostředky (z fondů) EU, abychom si vynutili realizaci rozsudků, byla by na tom Evropská unie opravdu špatně,” řekl politik vládní Křesťanskodemokratické strany (CDU). „V současnosti usilujeme o vznik nového, solidárního azylového systému EU. Veřejné výhrůžky jako ty od pana Schulze tato těžká jednání spíše ztěžují, než aby je ulehčovala,” dodal de Maizière.

Předseda německé sociální demokracie Martin Schulz před časem vyzval, aby země, které se odmítají podílet na přijímání uprchlíků na základě kvót nesly finanční důsledky. Po středečním výroku Soudního dvora EU Schulz řekl, že hodlá zvýšit tlak na země jako Slovensko a Maďarsko.

Schulz má jasno. Česku by sáhl na peníze

„Kdo vypoví evropskou solidaritu v uprchlické otázce, nemůže na jiném místě evropskou solidaritu požadovat,” řekl Schulz agentuře DPA. [celá zpráva] V případě vítězství sociální demokracie v zářijových volbách by Schulz jako kancléř zpochybnil rozpočet EU, pokud by některé země zůstaly „nesolidární”.

Kvóty, na základě kterých měla být část migrantů z Itálie a Řecka přesídlena, přijali ministři vnitra EU v roce 2015 navzdory odporu České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska. Kvůli neochotě naplňovat kvóty zahájila Evropská komise s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám