Hlavní obsah

Schwarzenberg: Změní-li se Írán, můžeme přehodnotit radar

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg ve čtvrtek na dálku přitakal americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který tento týden dal na srozuměnou, že odstoupí-li Írán od svého jaderného programu, je možné diskutovat o smysluplnosti plánovaného protiraketového štítu USA ve střední Evropě. Schwarzenberg se ve stejném duchu vyjádřil na konferenci ministrů zemí NATO v Bruselu.

Foto: Monasse Thierry DOP, Reuters

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Umístění radaru v ČR a antiraket v Polsku dohodl ještě Obamův předchůdce George Bush. Čeští a polští zákonodárci ještě dohody nepotvrdili. Mezitím ovšem dala nová americká administrativa najevo, že umístění systému přehodnocuje. Vzala si na to zhruba půl roku.

Americký prezident Barack Obama tento týden zaslal dopis ruskému protějšku Dmitriji Medvěděvovi, v němž otázku štítu spojuje mimo jiné i s íránskou hrozbou. Deník New York Times uvedl, že Obama byl v listu kategorický. Rusku v podstatě údajně sdělil: pomozte nám skoncovat s íránským nukleárním programem, jinak nechte štít být. Medvěděv i Obama ale později uvedli, že tón dopisu rozhodně takto imperativní nebyl.

Rusko je od počátku proti americkému štítu. Podle něj míří primárně proti němu a ohrožuje rovnováhu sil v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám