Hlavní obsah

Sarkozyho vyslýchali 15 hodin a pak ho předali vyšetřujícímu soudci

Paříž

Někdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl v noci na středu předán vyšetřujícímu soudci kvůli podezření z aktivního úplatkářství, zneužití moci a porušení služebního tajemství. Informovala o tom agentura Reuters. Policie ho vyslýchala 15 hodin. Exprezident byl v úterý ráno zadržen.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nicolas Sarkozy

Článek

Podle francouzského práva zahájení formálního vyšetřování znamená, že existuje závažný důkaz nasvědčující pravděpodobnému podílu podezřelé osoby na trestném činu. Sarkozy obvinění popírá.

Jde o bezprecedentní případ v dějinách páté republiky, která začala ve Francii v roce 1958.

Vyšetřující soudce má podle deníku Le Monde tři možnosti: osobu obvinit a uvalit na ni vazbu, dále ji vyšetřovat jako podezřelou či ji jen vést v případu jako svědka.

Policie v případu od pondělka vyslýchala také Sarkozyho advokáta Herzoga a dva členy prokuratury Gilberta Aziberta a Patricka Sassousta. Oba mají být také vyšetřováni. [celá zpráva]

Financování kampaně

Sarkozyho případ se týká podezření, že se prostřednictvím Thierryho Herzoga pokusil získat tajné informace o očekávaném rozhodnutí kasačního soudu v jedné své právní kauze výměnou za příslib prestižního postu v Monaku pro Aziberta.

Šlo o vyšetřování financování jeho prezidentské kampaně v roce 2007. Byl podezříván, že získal peníze na svou kampaň od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové, dědičky kosmetické firmy L’Oreal, což se nepotvrdilo.

Další vyšetřování bylo zahájeno letos na konci února kvůli podezření, že jeho kampaň financovala Libye.[celá zpráva]

Sarkozy byl přitom v posledních měsících stále více zmiňován jako možný zachránce své opoziční konzervativní strany UMP, která se ocitla v bezprecedentní krizi v důsledku skandálu kolem falešných faktur. Sílilo volání, aby se Sarkozy vrátil do čela strany a v příštích volbách opět usiloval o prezidentský úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám