Hlavní obsah

Sarkozyho republikáni vyhráli francouzské regionální volby, socialisté druzí

Paříž
Aktualizováno

Pravicoví republikáni vyhráli nedělní druhé kolo francouzských regionálních voleb. Získali kontrolu nad sedmi ze 13 krajů, zatímco vládní socialisté si udrželi pět regionů. Třináctý region - Korsiku - budou tradičně kontrolovat místní nacionalisté.

Foto: ČTK/AP

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy s manželkou u hlasovací urny. Jeho republikáni uspěli v regionálních volbách.

Článek

Jak vyplývá z takřka konečných výsledků sčítání hlasů, krajně pravicová Národní fronta navzdory výraznému úspěchu minulý týden v prvním kole dnes nakonec propadla. [celá zpráva]

Republikáni bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho ovládli se svými spojenci sever a jihovýchod země, socialisté současné hlavy státu Françoise Hollandea a další levicové formace jihozápad a západní cíp státu.

Ve dvou regionech republikáni uspěli v souboji s Národní frontou jen díky tomu, že socialisté se z druhé kola stáhli, aby usnadnili porážku krajní pravice. Na severu a jihovýchodě země tak nakonec propadly obě příslušnice klanu Le Penů, vůdkyně FN Marine a její neteř Marion, které nicméně dokázaly proti společně pravolevé frontě shromáždit až 45 procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám