Hlavní obsah

Sarkozy dostal od Kaddáfího miliardu, tvrdí obchodník

Novinky, rei
Paříž

Bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí věnoval minulému francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu 50 miliónů eur (téměř 1,3 miliardy korun). U soudu to před dvěma týdny vypověděl obchodník libanonského původu, který čelí obvinění v jednom z největších skandálů kolem prodeje zbraní. Informoval o tom list Le Parisien.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí s francouzským exprezidentem Nicolasem Sarkozym

Článek

„Ano, Libye financovala Sarkozyho,“ citoval deník Ziada Takieddinea. Ten také tvrdí, že má o poukázání horentní sumy důkazy, které je ochoten poskytnout, začne-li se vyšetřovat financování francouzských politiků z Libye.

Sarkozy podle něj peníze obdržel během předvolební kampaně v roce 2007 a pak ještě po svém zvolení. Takieddine, který měl hrát roli prostředníka při ilegálních dodávkách zbraní mezi Francií a Blízkým východem, řekl, že Sarkozyho prezidentská kampaň byla „hojně“ podporována Kaddáfím od prosince 2006. Na transakcích se podle obchodníka podílel i bývalý ministr vnitra Claude Gueant a jeho syn.

Podobná tvrzení se objevila už dříve a podpořil je i Kaddáfího syn Sajf. Sarkozy prostřednictvím svých spolupracovníků nařčení odrazil výroky o „nehoráznosti“ a něčím „sledování vlastního zájmu“.

Francouzské zákony povolují příspěvky na předvolební kampaň v maximální výši 7500 eur (zhruba 190 000 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám