Hlavní obsah

Sarkozy byl 12 hodin u výslechu, obviněn ale nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bordeaux

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy v Bordeaux ve čtvrtek ráno stanul před vyšetřujícím soudcem v případu údajného nelegálního financování své volební kampaně v roce 2007. Po zhruba dvanáctihodinovém výslechu opustil soudní budovu jako takzvaný zvláštní podezřelý svědek. Zatím nebyl obviněn, ale může se tak stát během dalšího šetření později. Sarkozy jakoukoli vinu popírá.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Nicolas Sarkozy opouští soudní budovu v Bordeaux.

Článek

Vyšetřující soudce Jean-Michel Gentil se snaží zjistit, zda Sarkozy získal nezákonnou finanční podporu od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové, 90leté dědičky kosmetické firmy L'Oreal, k financování své kampaně. Ta vedla k jeho zvolení prezidentem. Soudce rozhodne, nejspíš někdy příští rok, zda je dost důkazů pro postavení Sarkozyho před soud, nebo zda ukončí vyšetřování.

Soudce a jeho spolupracovníci v rámci vyšetřování případu, nazvaného aféra Bettencourt, podle místních médií již zjistili několik skutečností, které ukazují na možné nelegální financování Sarkozyho kampaně z peněz miliardářky. Francouzská policie začátkem července na příkaz Gentila podnikla razii v Sarkozyho domě a kanceláři, zabavila jeho diáře.

Bývalá účetní Bettencourtové prý řekla policii, že začátkem roku 2007 požádal o 150 000 eur (3,8 miliónu korun) v hotovosti tehdejší přítel a důvěrník miliardářky Patrice de Maistre, a to s tvrzením, že peníze jsou určeny pokladníkovi Sarkozyho kampaně.

Podobná operace by byla hrubým porušením zákona. Soukromé příspěvky politickým stranám a jejich prezidentským kandidátům smějí být totiž maximálně 7500 eur ročně (asi 191 000 korun) a jen 4600 eur (asi 117 000 korun) v době volební kampaně. Každý dar nad 150 eur přitom musí být poskytnut formou šeku.

Sedmapadesátiletý konzervativec Sarkozy je od začátku takzvané páté republiky v roce 1958 druhým bývalým prezidentem, kterého si předvolal nějaký vyšetřující soudce. Prvním byl neogaullista Jacques Chirac, který byl loni odsouzen v případu nelegálního financování své strany fiktivními pracovníky na pařížské radnici, kterou kdysi řídil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám