Hlavní obsah

Rusové všemi zbraněmi útočí na Severodoněck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severodoněck

Rusové útočí na ukrajinský Severodoněck všemi zbraněmi, které mají k dispozici, uvedl v pondělí ráno na Telegramu vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Dělostřelecká palba zabila dva civilisty a pět dalších jich bylo zraněno.

BEZ KOMENTÁŘE: Severodoněck se ocitl v ruináchVideo: AP

 
Článek

„Naneštěstí máme špatné zprávy, nepřítel proniká do města,“ řekl Hajdaj v televizi. Rusové obsadili oblasti na severovýchodě města, podle agentury AFP postoupili už i do centra.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Houfnice proruských separatistů ostřeluje Sverodoněck

„Nepřítel používá všechny možné zbraně, nasazuje letadla,“ napsal předtím Hajdaj na Telegramu s tím, že se ukrajinští vojáci tvrdě brání.

Už v neděli Hajdaj uváděl, že město je bombardováno 200krát za hodinu a  že kvůli prudkým bojům se není možné dostat k obětem a zjistit rozsah škod.

„Rusové se snaží obklíčit Severodoněck a Lysyčansk, dál pokračují v útoku směrem k cestě života, aby ji odřízli,“ uvedl Hajdaj, který „cestou života“ nazývá jedinou spojnici města s oblastmi pod kontrolou ukrajinských sil.

„Za posledních 24 hodin bylo odraženo 14 útoků, byly zničeny dva (ruské) dělostřelecké systémy, jedenáct bojových obrněných vozidel a deset nepřátelských aut. Protivzdušná obrana sestřelila dvě střely s plochou dráhou letu,“ uvedl dále vojenský správce.

Foto: Reuters

Palbou poničený dům v Severodoněcku.

Přes noc bylo zničeno ve městě 12 domů a sousedním Lysyčansku 18, dodal Hajdaj.

„Ruské granáty zabily dva obyvatele Severodoněcku a pět jich zranily. Jde převážně o obyvatele jednoho bloku ve staré části města. Připravovali si jídlo na dvoře, když náhle začalo ostřelování. Dva obyvatelé byli zraněni vážně. Všichni zranění byli ošetřeni a už jsou v nemocnicích v Doněcké oblasti,“ uvedl Hajdaj k obětem útoku.

Město srovnávané se zemí

K situaci v Severodoněcku se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Asi 90 procent budov je poškozeno. Více než dvě třetiny domů byly zcela zničené. Není žádné telekomunikační spojení,“ řekl.

„Obsazení Severodoněcku je klíčovým úkolem pro okupanty. Děláme všechno, co můžeme, abychom tento postup zastavili,“ dodala hlava státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám