Hlavní obsah

Rusové se potýkají s partyzány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Rozsáhlá partyzánská činnost komplikuje situaci Rusů na dobytých územích, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Brání Moskvě v tom, aby přičlenila tyto oblasti k Rusku. Na okupovaných územích se přitom k platbě zavedl rubl a obyvatelům se vydávají ruské občanské průkazy.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Žena se shledává se svými papoušky zachráněnými z trosek domu v Lysyčansku.

Článek

Partyzáni jsou aktivní zejména na jihu země, v místech, kde sousedí okupované části Chersonské a Záporožské oblasti.

Ukrajinské Centrum odporu v pondělí uvedlo, že mohutná partyzánská aktivita brání ruským okupačním úřadům pořádat zinscenované manifestace, kde by lidé veřejně dávali najevo podporu pro připojení oblastí k Rusku.

Okupanti se obávají malého zájmu i případných akcí narušujících podobné shromáždění.

Litva Rusku zatrhla převoz zboží do Kaliningradu. Kreml zuří

Ekonomika

Plán předat správu z rukou vojáků do rukou civilistů komplikuje i odpor obyvatel. K předání by mělo nově dojít až na podzim. Přesunuti by měli být do oblastí i ruští učitelé z Krymu, protože ti místní odmítají spolupracovat s okupanty, uvedlo centrum.

Nutí obyvatele stát ve frontách

Podle ukrajinské rozvědky GUR ruské úřady v Berďansku předstírají, že před místními správními středisky jsou fronty lidí čekajících na vydání ruských průkazů totožnosti. Vojáci nutí obyvatele ve frontách stát, tvrdí GUR. Není ale jasné, zda nejde jen o neschopnost ruských okupantů a úřad pořádně nefunguje.

Ve Starobilsku v okupované části Luhanské oblasti nutí úřady obyvatele, aby šli pracovat do nově zřizovaných zemědělských družstev a přijali ruské občanství, jinak nedostanou plat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám