Hlavní obsah

Rusové použili u Buče šipkovou munici. Byla v tělech desítek obětí

– Kyjev

Neobvyklou zbraň použily ruské invazní jednotky působící v Buči v Kyjevské oblasti. V posledních dnech před stažením vypalovaly dělostřelecké šrapnelové granáty naplněné šipkami, tzv. flechettes. Šipky byly nalezeny v tělech desítek obětí.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Vyzvedávání obětí z hromadného hrobu v Buči

Článek

Patologové, kteří zkoumali těla obětí, v nich našli malé kovové šipky.

„Stejně jako moji kolegové v oblasti jsme našli v tělech mužů i žen několik tenkých, hřebíkům podobných objektů,“ řekl listu The Guardian forenzní lékař Vladyslav Pirovskyj. „Je velmi těžké je najít v těle, protože jsou velmi štíhlé,“ dodal.

Většina obětí s šipkami v tělech podle něj pocházela z oblasti Buče a sousední Irpině. Oblast ruští okupanti opustili, když začali na přelomu března a dubna soustřeďovat své síly na východ Ukrajiny.

Rusové používají kazetovou munici, protipěchotní miny a fosforové granáty

Evropa

Experti analyzující fotografie šipek potvrdili, že jde o tzv. flechettes, což je protipěchotní zbraň využívaná především v první světové válce. Tři až čtyři centimetry dlouhé šipky s malinkými křidélky na konci se shazovaly i z letadel. Dokázaly prorazit i přilbu.

Většinou se využívaly jako náplň šrapnelových granátů, kdy pokryjí kužel v šířce 300 metrů do délky 100 metrů. Aby způsobovaly vážnější zranění, jsou z měkčího materiálu, takže se malinko ohnou. Mnohdy se navíc zadní část odlomí, a tak jedna šipka může způsobit dvě rány.

Podle svědků z Buče byly granáty s šipkami vystřelovány v posledních dnech před stažením ruských jednotek. Svitlana Čmutová řekla listu The Washington Post, že jich našla několik zabodnutých ve svém voze.

Expert na zbraně Neil Gibson z britské organizace Fenix Insight uvedl, že granáty s šipkami byly vystřelovány z houfnice ráže 122 mm, jde o granáty označované 3š1. „Fungují jako střepinový projektil, akorát jsou naplněné šipkami spojenými voskem,“ řekl.

Návrat šipek

Gibson dodal, že jde o obdobu amerických protipěchotních granátů APERS, kdy jich granát M546 ráže 105 mm nese 8000.

Ve druhé světové válce se šipky moc nepoužívaly, znovu se začaly využívat ve vietnamské válce, kde se vzhledem k tomu, že k zabití nepřítele se muselo vypálit v průměru 50 000 projektilů, dokonce uvažovalo o nových ručních střelných zbraních, které by vypalovaly šipky místo nábojů.

Ukrajinci použili při protiútoku kazetovou munici

Evropa

Projekt byl ale nakonec zavržen. Navíc nebylo jasné, zda takovéto střely nejsou v rozporu s omezeními na střely dum-dum.

Šipky využívají také izraelské obranné síly, které je použily při operacích v Pásmu Gazy a v Libanonu. Zabily v roce 2008 i kameramana agentury Reuters Fadíla Šanu.

Reuters zveřejnil video, které stálo kameramana život

Blízký a Střední východ

Náboje s šipkami nejsou zakázané. I když navenek připomínají kazetovou munici, kterou řada zemí zakázala, liší se od ní. Zatímco kazetové bomby nesou submunici, která následně vybuchuje, tady nese granát přímo šipky místo střepin.

Jejich použití proti civilistům je však válečný zločin, protože proti civilistům se nesmějí používat zbraně působící plošně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám