Hlavní obsah

Ukrajinci použili při protiútoku kazetovou munici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinci vypálili na začátku března raketu s hlavicí s kazetovou municí na vesnici Husarivka, kterou tehdy drželi Rusové. Uvedl to list The New York Times. Tuto munici používali od prvních dnů invaze Rusové, ale útok na Husarivku je prvním případem, kdy ji nasadila protistrana.

Foto: Reuters

Ukrajinský sapér s nevybuchlým kusem submunice

Článek

Podle toho, kam střela dopadala, dospěli experti listu k závěru, že musela být vypálena z ukrajinské strany. I když bylo okolí domu Jurije Dorošenka zasypáno střepinami ze submunice, nikdo při útoku nezemřel.

Husarivku v Charkovské oblasti mezi Charkovem a Izjumem obsadili ruští okupanti na počátku března, nejprve její okolí a pak se přiblížili k centru. Raketu vypálili Ukrajinci ze salvového raketometu ráže 220 mm Uragan 6. nebo 7. března, řekl Dorošenko.

Rusové používají kazetovou munici, protipěchotní miny a fosforové granáty

Evropa

I po řadě dní bylo z trosek možné odhalit, o jaký typ rakety s jakou hlavicí šlo. Nesla asi 30 kusů submunice určené k ničení živé síly nepřítele.

Ukrajinci používali kazetovou munici i v roce 2015 v bojích se separatisty na Donbasu.

„Kazetová munice je nepřijatelná zbraň, která zabíjí civilisty po celé Ukrajině,“ uvedla Mary Warehamová z organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Rusko používá na Ukrajině kazetovou munici

Evropa

Konvenci zakazující tuto účinnou zbraň podepsalo přes sto zemí, ale Rusko ani Ukrajina, stejně jako Spojené státy nebo Čína, Indie a Brazílie mezi nimi nejsou. Kazetová munice se hodí nejen proti živé síle nepřítele, ale dají se s ní ničit i lehká vozidla nebo letadla, která prosekají střepiny ze submunice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám