Hlavní obsah

Rusové našli hlavní kráter po dopadu meteoritů

Pátrací týmy našly v pátek u ruského jezera Čebarkul, které leží asi 70 kilometrů západně od Čeljabinska, hlavní kráter po dopadu meteoritu patřícího do roje, jenž ráno zasáhl oblast Uralu. Má šířku zhruba osmi metrů. Tlaková vlna po dopadu meteoritů zranila přes tisíc lidí, z toho 200 dětí.

Foto: Reuters

Otvor v ledu v zamrzlém jezeře Čebarkul po dopadu jednoho z meteorických úlomků

Článek

Vyhledat místa dopadu meteoritů se v pátek vydalo osm letadel ruského ministerstva pro mimořádné události. Na zemi bylo do pátracích akcí zapojeno podle ruských úřadů 20 000 lidí a 4000 pátracích vozidel. Jejich snaha byla nakonec úspěšná - kráter byl nalezen u jezera Čebarkul. Zvýšenou radiaci tam přístroje nezaznamenaly.

Vyhledávání úlomků meteoritu podle ruských médií přerušila tma, ale po rozednění v něm pátrací týmy budou pokračovat. Úlomky už údajně byly nalezeny nejen v okolí jezera Čebarkul, ale i u města Zlatoust, které leží asi 50 kilometrů západně od místa dopadu hlavního meteoritu. Ruská Akademie věd se domnívá, že meteorit před vstupem do atmosféry vážil deset tun a letěl rychlostí asi 20 kilometrů za sekundu. Rozpadl se asi ve výšce 30 až 50 kilometrů.  [celá zpráva]

V nemocnicích zůstává přes 40 lidí

Podle agentury Interfax zůstalo po ošetření v nemocnicích 43 lidí, jejichž stav lékaři považují za vážnější. Ve městě Kopejsku leží na jednotce intenzivní péče v těžkém stavu dva lidé, na které dopadly celé okenní rámy vyražené tlakovou vlnou.

Škody způsobené meteorickým deštěm v Rusku jsou podle upřesnění místních úřadů velmi rozsáhlé - poškozeno bylo kolem 3000 obytných domů, 34 nemocnic a přes 360 škol. Agentura ITAR-TASS spočítala, že tlaková vlna vytloukla 100 000 čtverečních metrů okenních skel. Vážnější škody na budovách ale nebyly zjištěny, úkaz se obešel i bez smrtelných zranění.

Déšť meteoritů byl zaznamenán kromě Čeljabinské i v Kurganské a Ťumenské oblasti, v Baškortostánu a na severu Kazachstánu. Po dopadu meteoritu se domy otřásaly a okenní tabulky praskaly i ve městech Satka, Korkino a Kopejsk, vzdálených od místa dopadu u Čebarkulu asi 80-120 kilometrů.

Ředitelka astronomické observatoře ve Sverdlovské oblasti Polina Zacharovová uvedla, že na zem dopadlo "samostatné těleso, jehož váha byla zhruba kilogram". "Pád meteoritu vyvolal tlakovou vlnu, která rozbila okna. V takovém případě ve výšce pět až 20 kilometrů dochází k explozi, která vysílá jasné světlo," řekla Zacharovová.

Žena českého hokejisty: "Tohle už nikdy!"

Jako zajímavý zážitek, který by už víckrát nechtěla zažít, popsala pád meteoritu Iva Bulisová, manželka českého hokejisty Jana Bulise působícího v klubu KHL Traktor Čeljabinsk. "V Čeljabinsku se rozednívá až kolem desáté. V devět tedy byla ještě tma, najednou se venku rozsvítilo, ozvala se strašná rána a celý dům se zachvěl. Vypadalo to jako zemětřesení. Některé domy měly rozbitá okna. Nefungovala elektřina, nevěděli jsme, co se děje," řekla Bulisová.

Exploze v meteorickém roji úlomků způsobily na obloze světelné efekty, které zachytily četné kamery v kabinách vozidel. Podle agentury ITAR-TASS nebeský úkaz zaznamenali i v Kazachstánu a také ruských městech Jekatěrinburg a Ťumeň.

Foto: ČTK/AP

Meteorický roj na obloze

Tiskový odbor ruské vesmírné agentury Roskosmos uvedl, že předvídat pád meteoritu je nemožné. Podle Roskosmosu jejich přístroje meteorit nezaznamenaly a neobjevil se ani na radarech jiných renomovaných pozorovatelů vesmíru. To potvrdil Novinkám i astronom Martin Fuchs ze Štefánikovy hvězdárny v Praze. [celá zpráva]

Ruská policie v souvislosti s přírodním úkazem na Urale vyhlásila poplach a spustila krizový plán na ochranu důležité infrastruktury. Evakuovány byly některé kanceláře. Úřady vyzvaly rodiče, aby vyzvedli děti ze škol a aby se uchýlili do svých domovů. Systém včasného varování občanů rozeslal obyvatelům textové zprávy do mobilních telefonů. Podle svědků ale mobilní telefony nefungovaly, místní úřady to přičítají přetížené síti; lidé totiž začali horečnatě telefonovat. Pevné linky fungovaly spolehlivě.

Událost, která v oblasti způsobila paniku, podle odborníků nemá nic společného s průletem planetky kolem Země, jenž se očekává na dnešní večer SEČ. "Dnešní dopad meteoritu na Urale nemůže mít žádnou souvislost s těsným průletem planetky 2012 DA14 kolem Země. Meteorit měl totiž rozdílnou dráhu letu. Jde tedy o naprostou náhodu, byť je to samozřejmě zajímavé," řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Planetka o váze 400 000 tun se dnes podle astronomů bude nejblíže Zemi pohybovat asi 28 000 kilometrů vysoko, a nepředstavuje tak nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám