Hlavní obsah

Rusové jsou jako nacisté, prohlásil Zelenskyj a požádal americké Židy o podporu

– Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí ve videohovoru požádal americké Židy o podporu. Detailně přitom popsal zkázu, kterou na Ukrajině dosud napáchala ruská invazní vojska a přirovnal to k tažení nacistické armády napříč Evropou. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyy

Článek

„Je to čistě nacistické chování. Nemohu to ani jinak popsat,” řekl Zelenskyj konferenci předsedů amerických židovských organizací. "Bombardují vše, co se hýbe," dodal a opět vyzval Západ, aby nad Ukrajinou zavedl bezletovou zónu. To však NATO odmítá.

Zelenskyj prošel seznam měst a obcí, které podle něj zničily ruské síly, zatímco Ukrajinci proti přesile bojovali ze všech sil, ačkoliv někteří z nich ani neměli zbraně. "Vrhají se před tanky - abyste rozuměli tomu, co se tu děje," řekl ukrajinský prezident. Rusové podle Zelenského nenechají lidi opustit města, která napadli, znemožňují tam dovážet jídlo a vodu a odpojují internet, televizi a elektřinu.

Rusko slibuje na úterý klid zbraní a humanitární koridory

Válka na Ukrajině

"To vše se dělo v době nacismu," zdůraznil Zelenskyj. Stávající situaci přitom přirovnal k holokaustu s tím, že zde jde o přežití ukrajinského národa.

Třináct lidí v pondělí podle Zelenského zemřelo při bombardování kyjevské pekárny a 50 dětských onkologických pacientů muselo být v neděli evakuováno poté, co nemocnici v metropoli zasáhla raketa.

Rusko svou invazi na Ukrajinu, kterou zahájilo 24. února, nazývá „zvláštní vojenskou operací”, jejímž cílem je Ukrajinu odzbrojit a odstranit její lídry, které označuje za neonacisty. Podle Ukrajiny a jejích spojenců si Rusko vytvořilo záminku k útoku, jehož cílem je si podrobit 44milionový národ.

Rusové si začali dávat symbol „Z“ na auta i oblečení. Objevil se už i v Česku

Válka na Ukrajině

Jako pro Američany 11. září

Zelenskyj posluchačům řekl, že rozsah ruského útoku na jeho zemi byl stejně nečekaný a devastující, jako byly pro Američany teroristické útoky z 11. září 2001.

V úterý v podvečer Zelenskyj prostřednictvím videohovoru promluví k britským zákonodárcům, potvrdil v pondělí předseda britské Dolní sněmovny Lindsay Hoyle. Podle něj to pro britské poslance bude významná příležitost slyšet, co se na Ukrajině děje, přímo od hlavy státu.

Německo odmítlo zákaz dovozu ruské ropy a plynu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám