Hlavní obsah

Rusové chystají útok ve dvou směrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Rusko soustřeďuje své síly a chystá se zaútočit u Izjumu a v Doněcké oblasti, uvedl v pondělí ráno ukrajinský generální štáb. Zatím ale útok od Charkova nezahájilo, přeskupuje tam jednotky a doplňuje jejich zásoby i munici.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják míjí ruský tank vyřazený z boje.

Článek

U Izjumu jsou k útoku ve směrech Sulyhivka a Nová Dmytrivka a Sulyhivka-Kurulka připravené jednotky z 1. tankové armády, 20. vševojskové armády ze Západního vojenského okruhu a uskupení z 29., 35., 36. a 68. armády z Východního vojenského okruhu. V oblasti jsou soustředěni i výsadkáři.

Podle ukrajinského generálního štábu jde o nejméně devatenáct taktických bojových skupiny velikosti praporu. Britská rozvědka uváděla minulý týden, že je jich dvacet.

Zelenskyj: Po útoku na školu zemřelo v krytu 60 lidí

Válka na Ukrajině

Na Donbasu se ruské jednotky za podpory letectva a dělostřelectva  pokoušejí ovládnout Rubižné a Popasnu, od které se už podle některých zpráv obránci stáhli, ale ve svodce to není. Dále chtějí vetřelci postupovat na Seversk, Slovjansk, Lysyčansk a Avdijivku s cílem dostat pod plnou kontrolu území Doněcké a Luhanské oblasti.

Ruská dělostřelecká palba v Doněcké oblasti zesílila s cílem prolomit frontu. „Nepřítel zvýšil palebnou sílu a snaží se prorazit ukrajinskou obranu,“ upozornil štáb.

Generálmajor Mikulenka: Válka ukázala, že k obraně je třeba silné letectvo

Domácí

Ruské jednotky podle Kyjeva nepolevují v útocích na východě země s cílem úplně ovládnout území Doněcké a Luhanské oblasti a udržet pozemní most mezi okupovaným Donbasem a Krymem. Pokračují přesuny sil a vojenské techniky s cílem doplnit jednotky, které v předchozích bojích na Ukrajině utrpěly značné ztráty.

Rusko také soustřeďuje své snahy na zničení infrastruktury letišť s cílem zamezit další činnosti ukrajinského letectva, včetně bezpilotních strojů, a zajistit podporu pozemních sil ze vzduchu. Stoupla intenzita nasazení taktického letectva nad severozápadní částí Černého moře, upozornil ukrajinský generální štáb.

Foto: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám