Hlavní obsah

Ruský soud poslal Američana na 16 let do vězení za špionáž

Moskva

Ruský soud uznal Paula Whelana vinným ze špionáže a poslal ho na 16 let do vězení, uvedla agentura TASS. Prokurátoři pro Američana navrhovali osmnáctiletý trest, zatímco obhajoba trvala na nevině a žádala zproštění.

Foto: Reuters

Paul Whelan

Článek

Whelana, bývalého příslušníka námořní pěchoty, zatkli agenti ruské tajné služby FSB na konci roku 2018 v moskevském hotelu Metropol. Stalo se tak krátce poté, co mu jistý ruský občan údajně předal jména spolupracovníků ruských tajných služeb. Američan se domníval, že flash disk, který přebral, obsahuje snímky z dovolené v Rusku. Jednalo se prý o nachystanou past. Do konce února 2019 na Whelana byla uvalena vazba.

Američana obvinili v Rusku ze špionáže

Evropa

Případ, podobně jako záležitost amerického investora Michaela Calveyho, který čelí v Rusku obvinění ze zpronevěry, zatěžuje už tak komplikované vztahy mezi Moskvou a Washingtonem. Američtí diplomaté Whelanovu kauzu označili za „významnou překážku“ pro zlepšení vztahů.

„Hluboké zklamání“ nad odsuzujícím verdiktem moskevského soudu dal najevo velvyslanec Spojených států v Rusku John Sullivan. „Americký občan byl odsouzen k 16 letům za zločin, v němž vina naprosto nebyla dokázána,“ řekl podle agentury TASS novinářům.

Whelan se narodil v Kanadě a před svým zatčením působil jako ředitel globální bezpečnostní služby ve společnosti BorgWarner Group, výrobce automobilových součástek se sídlem poblíž Detroitu. Whelan má kromě amerického a kanadského občanství také britské a irské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám