Hlavní obsah

Rusko vypovědělo dva české diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko podle agentury Interfax recipročně vypovědělo dva české diplomaty. Agentura o tom v úterý informovala s odvoláním na nejmenovaného oficiálního ruského činitele.

Foto: Stringer Beijing, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Moskva tak prý reagovala na vyhoštění dvou pracovníků ruské diplomacie z Česka. Zpráva o vypovězení ruských diplomatů z ČR kvůli možnosti, že pracují pro zpravodajské služby, se objevila v pondělí.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Milan Řepka zatím nechtěl vypovězení komentovat. "Zatím tuto informaci ověřujeme, známe ji jen z agentury Reuters," řekl Novinkám Řepka a později pouze uvedl: "K informacím tohoto druhu se ministersvo zahraničí nevyjadřuje."

Ruská federace tak podle Interfaxu symetricky odpověděla na vyhoštění dvou ruských diplomatů z České republiky. "Tento nepřátelský krok české strany, kdy byli dva naši diplomaté označeni za personae non gratae, nezůstal bez odezvy,“ sdělil ruské agentuře Interfax dobře informovaný zdroj.

Oficiálně to však zatím oznámeno nebylo. Interfaxu to ale potvrdilo české zastupitelství. Podle slov českého úředníka velvyslanectví "dvěma členům mise České republiky v Moskvě byla předložena výzva, aby opustili Rusko".

Krok se dal čekat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyhoštění ruských diplomatů už v podnělí označil za provokaci, která nepomůže zlepšení vzájemných vztahů. 

Barták k vyhoštění diplomatů: Vojenské zpravodajství plní úkolyVideo: ČTK

Praha se pro vyhoštění rozhodla zřejmě na základě informací vojenského zpravodajství. Jedním nežádoucím ruským diplomatem je údajně zástupce vojenského přidělence.

Oficiální vyhoštění je v diplomatickém světě jednou z nejostřejších reakcí na podezřelé aktivity cizích diplomatů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám