Hlavní obsah

Rusko si chystá půdu pro útok na Charkov, uvedl ISW

– Kyjev

Ruské jednotky pokračují v lokálních pozemních útocích ze severozápadu a jihozápadu ukrajinského Izjumu. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) si tím chystají půdu pro další ofenzivu na Charkov.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják speciálních sil na Ukrajině

Článek

Ruská armáda už zahájila útoky a průzkum severozápadně od Izjumu na obce Čepil, Ščurivka a Husarivka. V posledních dnech obnovila aktivitu také jihozápadně od Izjumu na Dmytrivku a Bražikivku.

Ve směru na Charkov probíhalo ostřelování několika osad také v noci na pondělí, uvedl ukrajinský generální štáb. Poblíž Mospanovoje Rusko uskutečnilo nálety.

Rusové zabili jednoho z nejbohatších Ukrajinců

Válka na Ukrajině

Institut pro studium války upozorňuje, že ruské síly měsíce udržovaly pozice kolem Balaklije a Velyke Komyšuvachy. Tyto dvě osady nejspíš využijí jako odrazové můstky pro útočnou operaci.

ISW nicméně dodává, že dobytí druhého nejlidnatějšího města Ukrajiny Charkova ruskými jednotkami je vzhledem k současnému pokroku na Donbasu a pokračujícím útokům na logistické trasy velmi nepravděpodobné.

Institut už dříve uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin možná nařídil ruské armádě, aby obsadila Charkov a dosud neobsazenou část této oblasti. Pravděpodobnější ale je, že se tam ruští vojáci pokusí spíše ničit snahu Ukrajinců o protiútoky.

Ukrajinci dostávají povolávací rozkazy i na plážích a diskotékách

Evropa

Ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní svodce informoval, že se ruské jednotky pokoušejí posílit v oblasti průmyslového města Kryvyj Rih na jihu Ukrajiny, který je vzdálen zhruba 150 km od Dnipra. Nepřítel naopak ubral na aktivitě ve směru na Kramatorsk.

Nepolevuje naopak ruská snaha o postup ve směru na Bachmut, kde ukrajinská armáda zaznamenala ostřelování v několika nedalekých osadách. Generální štáb pak upozorňuje na hrozbu ostřelování z Černého moře, které Rusové v minulosti několikrát využili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám