Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny přituhuje, Rusové se snaží obklíčit ukrajinské pozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko se zřejmě snaží o obklíčení ukrajinských pozic na východě Ukrajiny, oznámilo v úterý ráno britské ministerstvo obrany. Tvrdě se bojuje jižně od Izjumu, kde se ruské síly snaží prorazit k městům Slovjansk a Kramatorsk. Nejméně jeden člověk zemřel po úderu tří raket v Záporoží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé Mariupolu začínají odklízet trosky a evakuace z charkovské frontyVideo: Reuters/AP

 
Článek

Snaha obklíčit ukrajinské síly na východě je patrná z toho, že Rusko dále posiluje seskupení svých sil u Izjumu a ostřeluje Charkov, aby si zajistilo zásobovací cestu.

Rusové se snaží prorazit na Zavody jihozápadně od Izjumu, aby se dostali k Barvinkovemu a odřízli Slovjansk, do kterého se jim zatím nepodařilo proniknout.

Polsko dodává Ukrajině tanky, potvrdil premiér Morawiecki

Evropa

Na východě Ukrajiny se situace nezměnila, napsala ruskojazyčná verze BBC s odkazem na hlášení z Kyjeva. Ukrajinské síly v posledních 24 hodinách odrazily šest ruských útoků v Doněcké a Luhanské oblasti a zničily čtyři ruské tanky a 28 dalších vozidel a pět dělostřeleckých systémů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zbytek reklamy ve zničeném domě v Mariupolu

Podle ukrajinského generálního štábu se ruským jednotkám stále nepodařilo dobýt Popasnou a Rubižne, o což usilují několik týdnů. Neprorazili ani u Avdijivky.

Zmařili jsme ukrajinský atentát na moderátora Solovjova, tvrdí Putin

Evropa

„Ukrajinské síly připravují obranu v Záporoží kvůli možnému ruskému útoku z jihu,“ uvedla v hodnocení britská vojenská rozvědka.

Ukrajinský generální štáb oznámil, že se ruské jednotky pokoušejí o nástup směrem na Trudoljubivku.

Podle správy Záporožské oblasti v úterý dopoledne ruské jednotky ostřelovaly Záporoží. Tři ruské rakety zasáhly tamní infrastrukturu. Podle předběžných informací byl jeden člověk zabit a jeden zraněn.

Tamní městská rada obyvatele vyzvala, aby se odebrali do krytů, napsala agentura Unian.

Mezinárodní trestní soud prošetří možné válečné zločiny na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Ukrajinský generální štáb uvedl, že u Chersonu na jihu země se podařilo zneškodnit asi 70 ruských okupantů a muniční sklad. Přesný počet nepřátel vyřazených z boje se zjišťuje. Ruským silám se v oblasti nedaří postupovat, naopak jsou zatlačovány.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Dobrovolníci odstraňují trosky zničeného divadla v Mariupolu, 25. dubna 2022.

„Ruský nepřítel silně ostřeluje a blokuje ukrajinské jednotky v areálu Azovstalu v Mariupolu,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Na severu Ukrajiny podle ukrajinské armády nejsou žádné známky toho, že by se Rusko chystalo obnovit ofenzivu. V příhraničních ruských oblastech, tedy v Brjanské, Kurské a Bělgorodské, posiluje Moskva ochranu hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám