Hlavní obsah

Rusko pořádá manévry u ukrajinských hranic

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Ruská armáda ve čtvrtek přiznala zvýšenou aktivitu svých jednotek při ukrajinských hranicích. Cvičení probíhá v Rostovské, Belgorodské, Kurské a Tambovské oblasti – první tři sousedí s Ukrajinou. Cílem manévrů je podle prohlášení ministerstva obrany „všestranná prověrka koordinace jednotek s následným plněním cvičných bojových úkolů v neznámém prostředí”. Manévry potrvají do konce března.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční vojenské cvičení ruské armády u ukrajinských hranicVideo: Reuters

 
Článek

Intenzita manévrů při hranicích s Ukrajinou se zvyšuje, dodalo ruské ministerstvo. Zapojily se do nich motostřelecké, dělostřelecké a tankové útvary, které se z míst trvalé dislokace dopravily do místa cvičení po vlastní ose, ale i s využitím železniční a letecké dopravy.

Jednotky se podle informace ruského ministerstva obrany cvičí v přesunech vojenské techniky v neznámém prostoru, v opevňování zaujatých pozic a v organizaci výzvědné činnosti. Zvláštní pozornost je věnována utajeným přesunům a maskování.

Foto: Stringer, Reuters

Ruské tanky v západoruském městě Vesjolaja Lopan zhruba 12 kilometrů od ukrajinské hranice

Počet vojáků není znám

Vojska se cvičí ve vedení různých typů boje, v řízení pohybu jednotek a palby a „snaží se postupovat překvapivě a zmást protivníka“. Závěr cvičení bude patřit ostrým střelbám a řízení dělostřelecké palby, uvedlo ministerstvo.

Rostovská, Belgorodská a Kurská oblast bezprostředně sousedí s Ukrajinou, Tambovská oblast je od ukrajinských hranic vzdálená asi 250 kilometrů.

O početních stavech vojsk zapojených do cvičení se ruské ministerstvo nezmiňuje.

Informace byla sdělena poté, co Organizace pro bezpečnost a spolupráci (OBSE) prodloužila mandát své mise a rozšířila její působnost z Krymu i na východ Ukrajiny. Kyjev si stěžoval, že u hranic země vzrůstá aktivita ruských vojsk. Moskva to popírala a nabídla Ukrajině, aby provedla leteckou kontrolu oblasti v ruském vzdušném prostoru. [celá zpráva]

Podle dřívějších informací šéfa ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrije Parubije soustředilo Rusko při ukrajinských hranicích 80 000 mužů ve zbrani. Agentura Reuters ve středu s odvoláním na mínění západních expertů uvedla, že počty ruských vojáků se mohou blížit až 200 000. Na Krymu je jich 20 000. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičení ukrajinské armádyVideo: Reuters

Série cvičení

Prezident Vladimir Putin, který je vrchním velitelem ruské armády, po zostření vnitropolitického konfliktu na Ukrajině nařídil koncem února bleskovou, předem neoznámenou prověrku jednotek západního a centrálního vojenského okruhu. [celá zpráva]

Cvičení ukončil, ale z rozkazu neplynulo, zda se všechny jednotky vrátily do kasáren v místě trvalého umístění. [celá zpráva]

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve středu vyzval Moskvu, aby zvýšila bojovou aktivitu na západních hranicích tváří v tvář „rostoucí aktivitě NATO“. Rusko by podle prezidenta mělo zejména posílit letectvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám