Hlavní obsah

Rusko poprvé bombardovalo Dnipro, střely opět dopadaly i na západ Ukrajiny

Kyjev/Moskva

Rusko poprvé od začátku konfliktu bombardovalo město Dnipro, nálet si vyžádal nejméně jednu oběť. Bombardováno bylo i letiště u Lucku, ležícího nedaleko ukrajinsko-polských hranic. Mluvčí ruského ministerstva obrany nálety potvrdil a oznámil, že se doněckým separatistům podařilo dobýt ukrajinské město Volnovacha.

Foto: State Emergency Service Of Ukraine, Reuters

Náletem poničená budova v Dnipru

Článek

Luck na západě Ukrajiny se terčem útoku ze vzduchu poprvé. Úder mířil na místní vojenské letištěm. „Výbuchy ze strany u letiště. Všichni se ukryjte! Nezveřejňujte žádné fotografie a souřadnice!“ uvedl starosta Igor Poliščuk.

Poslední výzva měla zabránit tomu, aby Rusové mohli ověřit výsledky úderů a jejich přesnost. Exploze měly být nejméně čtyři.

Správa Volyně, kde se Luck nachází, později uvedla, že zemřela jedna osoba a počet zraněných se upřesňuje.

Terčem dalšího úderu se stal i západoukrajinský Ivano-Frankivsk. Starosta Ruslan Marcinkiv uvedl: „Nepřítel zaútočil na Frankivsk. Zjišťujeme, proč nefungoval výstražný systém.“

Starosta vyzval lidi žijící ve vesnicích u letiště, aby nevycházeli z domu, že budou informováni, až hrozba pomine. Letiště u Ivano-Frankivsku bylo bombardováno hned první den ofenzívy, kdy na něm bylo zničeno několik odstavených MiGů-29.

Útoky na letiště u Lucku a Ivano-Frankivsku potvrdil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podle něj byly použity přesné střely dlouhého doletu. Dodal, že se podařilo sestřelit tři ukrajinské vrtulníky a osm dronů, mezi nimiž mělo být pět tureckých Bayraktarů TB2. Tyto zprávy ale nejsou ověřené.

Rusko sestřeluje další stíhačky prý už zničeného ukrajinského letectva

Evropa

Údery na letiště ovšem potvrzují, že první nebyly úspěšné, protože dál funguje nejen ukrajinské protivzdušná obrana, ale také operuje ukrajinské letectvo, které mělo být podle stejného mluvčího zničeno už na počátku týdny.

Tlak na bezpečné zóny roste

Kvůli náletům sílí tlak na vyhlášení bezletových zón alespoň nad západní Ukrajinou. Vyzval k ní ředitel Institutu pro studia budoucích válek Sam Tangresi. Mírové sbory ať z evropských zemí, nebo mimoevropských zemí by měly chránit západ Ukrajiny, aby se uchovala samostatnost země. Uvedl, že její zřízení by v případě žádosti prezidenta Volodmira Zelenského nebylo nezákonné.

Ředitel blízkovýchodního programu ve Wilsonově středisku James Jeffrey je pro vyslání malé skupiny amerických vojáků. Připomněl, že to funguje v Sýrii, kde ruské jednotky neútočily na oblasti, kde operovali američtí vojáci a na pár výjimek ani tam, kde byli Turci.

Foto: State Emergency Service Of Ukraine, Reuters

Požár po náletu na Dnipro

Dva mrtví v Dnipru

Dnipro, které se nachází ve středovýchodní části Ukrajiny, se v noci na pátek stalo terčem třech vzdušných úderů kolem 6:10. Ve čtvrti Novokodackij začala po náletu hořet dvoupatrová továrna na boty. Další dva zásahy mířily do blízkosti školky a velkého činžáku. Vzdušný poplach ve městě trval tři hodiny. Město, které je jedním z průmyslových středisek Ukrajiny ležící na Dněpru, dosud nečelilo žádnému náletu. Podniky v něm má nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov.

Potraviny mohou kvůli konfliktu na Ukrajině zdražit až o pětinu

Válka na Ukrajině

Dvakrát byl v noci bombardován Černihiv na severu země, poškozena tam byla velká vodárna. Část města je bez tepla a další bez elektřiny. Ve čtvrtek v Černihivu palba z raketometů Uragan zabila dva lidi a osm jich zranila.

U severoukrajinské Sumy byl bombardován Lebedyn. Pumy padaly do okolí domů. Páteční palba na domky v Kerdylivščině Maloborožbjanské si vyžádala dva mrtvé. Zasažena byla i trafostanice v Pjatychatkach u Charkova.

Trestu neujdete, i Rusové vás budou nenávidět, vzkázal Zelenskyj šiřitelům propagandy

Válka na Ukrajině

Při nočním ostřelování byl také zasažen obytný dům Barišivku v Kyjevské oblasti.

Volnovacha padla

Mluvčí ruského ministerstva obrany Konašenkov dále oznámil, že byla obsazena Volnovacha na jihovýchodě Ukrajiny: „Uskupení vojsk Doněcké lidové republiky osvobodilo Volnovachu. Také dostalo pod kontrolu obce Olhynka, Veliko-Anadol a Zelenyj Haj. Postoupilo o šest kilometrů.“

Podle něj také síly samozvané Doněcké lidové republiky utahují obklíčení Mariupolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám