Hlavní obsah

Rusko pokračuje ve skryté mobilizaci a má nového velitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko podle analýzy Institutu pro studium války (ISW) nadále provádí „skrytou mobilizaci“. Armáda má navíc nového velitele. Síly na Ukrajině nyní vede náměstek ministra obrany generálplukovník Gennadij Židko, který ve funkci nahradil Alexandra Dvornikova.

Foto: Profimedia.cz

Gennadij Židko (vlevo) se objevil během inspekce ruských pozemních sil na Ukrajině po boku ministra obrany Sergeje Šojgua.

Článek

Ruská Státní duma podle ISW oznámila plány na revizi novely zákona o vojenské službě, která by vojenským představitelům umožnila nabízet smlouvy mladým mužům ihned po dosažení plnoletosti či absolvování střední školy. Obešla by se tím nutnost projít si vojenskou službou.

Ukrajinské ředitelství zpravodajské služby to označilo za „skrytou mobilizaci“, kvůli které nemůže Ukrajina čekat, až Rusové vyčerpají svůj útočný potenciál.

Rusko je v platební neschopnosti

Ekonomika

ISW také uvedl, že současným velitelem ruské invaze se definitivně stal generálmajor Gennadij Židko. Jeho postava se totiž v neděli objevila po boku ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a radila se s ním během inspekce pozemních sil na Ukrajině.

Informace o tom, že by Rusové mohli mít nového velitele, se objevila už na začátku června. Mimo jiné tomu nahrával fakt, že tehdejšího velitele Alexandra Dvornikova minimálně dva týdny už nikdo neviděl.

Potřebujeme větší podporu, apeloval Zelenskyj na země G7

Evropa

„V posledních dvou týdnech Dvornikova nikdo neviděl, což vede ke spekulacím, zda ještě stojí v čele vojenské operace,“ uvedl na začátku června The New York Times s odkazem na zdroje z amerických tajných služeb.

Jiné zdroje ale, například britské ministerstvo obrany, tvrdí, že Dvornikova zřejmě nahradil Sergej Surovikin. „Surovikinova kariéra byla po více než 30 let provázena obviněními z korupce a brutality,' píší Britové s dodatkem, že Surovikin byl minimálně dvakrát vězněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám