Hlavní obsah

Rusko pokračuje v loupení. Z odminovaného přístavu v Mariupolu odvezlo ukrajinskou ocel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruský stát pokračuje v přivlastňování dalšího ukrajinského zboží. Z odminovaného přístavu v okupovaném Mariupolu odvezly lodě při oslavách Dne Ruska další válcovou ocel. Obsazený přístav se Rusko snaží částečně přestavět, podle serveru Ukrajinska pravda to signalizuje záměr vyvážet ukradený ukrajinský majetek.

BEZ KOMENTÁŘE: U vjezdu do Mariupolu vlaje ruská vlajka a nápis je v ruských barvách, v odminovaném přístavu odbavili první lodě s obilímVideo: AP

 
Článek

„Rusové v přístavu oslavili Den Ruska. Odvezli si další dodávku kradené oceli. Už potřetí. Takhle vypadá jejich národní svátek. Svátek vrahů a zlodějů,“ napsal na Telegramu poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko.

Mariupolský přístav byl přitom opětovně zpřístupněn pro nákladní lodě teprve před šesti dny.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že Mariupol a Berďansk znovu fungují a oba přístavy jsou připraveny na vývoz obilí. Právě o zavedení koridorů umožňujících export obilí Rusko jednalo s Tureckem, ale bez přítomnosti Ukrajiny.

„V Mariupolu se také obnovují dodávky vody a elektřiny do obytných čtvrtí, vyklízejí se ulice a začala fungovat první sociální zařízení,“ popisoval dále Šojgu.

Chtějí „znárodnit“ lodě v Mariupolu. Separatisté chystají vlastní flotilu

Válka na Ukrajině

Ukrajina dlouhodobě ruskou stranu obviňuje z krádeže obilí a kovů. Nové prokremelské vedení Chersonské oblasti na konci května krádež dokonce přiznalo, když uvedlo, že začalo vyvážet obilí sklizené v loňském roce do Ruska.

Agentura Reuters v neděli zveřejnila záběry zcela zničeného skladu obilí v ukrajinském Mykolajivu. Podle zástupce ministra zemědělství Tarase Vysockého bylo ve skladu zhruba 300 tisíc tun obilí. To všechno je po ruském ostřelování pryč.

Z krádeže válcové oceli obvinili Ukrajinci Rusko už na konci května. Mluvčí přístavu tehdy uvedl, že na loď naložili 2700 tun kovu, s nímž pluli do 160 kilometrů vzdáleného Rostova na Donu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vybombardovaný sklad obilí v MykolajivuVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám