Hlavní obsah

Rusko nelenilo a už šermuje zprávou Amnesty International o Ukrajině

Londýn

Zprávy lidskoprávní organizace Amnesty International (AI), že ukrajinská taktika při obraně napadené země ohrožuje civilisty, se okamžitě chopilo ruské vedení. Jejím textem Kreml obhajuje způsob, jakým Rusko vede svou agresivní „speciální vojenskou operaci“ proti sousední zemi.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na tanku. Ilustrační foto.

Článek

Ruské velvyslanectví v Británii minulý týden s chutí napsalo: „Amnesty potvrdilo, že ukrajinská taktika porušuje mezinárodní lidská práva ohrožuje civilisty.“

Ve vyjádření na Twitteru dalo najevo, že lidskoprávní organizace podpořila ruská tvrzení: „Ukrajinské síly zřizují základny v obydlených oblastech včetně škol a nemocnice, spouštějí útoky ze zalidněních civilních oblastí – to přesně říkalo Rusko celou dobu.“

Organizace Amnesty International hájící lidská práva v pondělí uvedla, že sice „hluboce lituje rozhořčení“, které zpráva vyvolala, ale za svými zjištěními si „plně“ stojí.

Zpráva vyvolala značnou kritiku, podle představitelů Ukrajiny nepřípustně přehazuje odpovědnost agresora na oběť. V reakci na materiál rezignovala šéfka ukrajinské pobočky Amnesty International.

Ukrajina se brání nařčení Amnesty International, že využívá civilisty jako živé štíty

Válka na Ukrajině

Amnesty hájí výbušnou zprávu 

Amnesty International ve svém vyjádření svůj postoj hájila slovy: „Ve všech 19 městech a vesnicích, které jsme navštívili, jsme našli případy, kdy se ukrajinské síly nacházely přímo vedle míst, kde žili civilisté, čímž je potenciálně vystavily nebezpečí přicházející ruské palby.“

Organizace uvedla, že své hodnocení provedla „na základě pravidel mezinárodního humanitárního práva (IHL), které vyžaduje, aby se všechny strany konfliktu v maximální možné míře vyhýbaly umístění vojenských cílů v hustě obydlených oblastech nebo v jejich blízkosti“.

Na východě země frontová linie prochází obydlenými městy, což ale není volba Ukrajiny, nýbrž ruské invazní armády.

„Válečné zákony existují částečně kvůli tomu, aby chránily civilisty, a proto Amnesty International vyzývá vlády, aby je dodržovaly,“ dodala organizace a zmínila, že svá zjištění předala Kyjevu. „V našem dopise jsme uvedli GPS souřadnice a další citlivé informace o místech včetně škol a nemocnic, kde jsme zdokumentovali základny ukrajinských sil mezi civilisty. Tyto informace jsme v naší tiskové zprávě nezveřejnili kvůli bezpečnostním rizikům,“ tvrdí AI.

KOMENTÁŘ: Amnesty International nahrává kremelské propagandě - Alex Švamberk

Komentáře

„Vyzýváme příslušné úřady, aby v plném rozsahu dodržovaly své mezinárodní humanitární závazky,“ dodala organizace.

Nejsme proruští, tvrdí organizace, Kremlu ale posloužila

Amnesty zdůraznila, že není proruská: „Nic z toho, co jsme zdokumentovali, jak ukrajinské síly dělaly, neospravedlňuje ruská porušování. Rusko samo je odpovědné za porušování lidských práv, kterého se dopustilo vůči ukrajinským civilistům. Práce Amnesty za posledních šest měsíců a naše četné brífinky a zprávy o porušování lidských práv a válečných zločinech ze strany Ruska odrážejí jejich rozsah a závažnost jejich dopadu na civilisty.“

To, že zprávu využili Rusové k obhajobě svého postupu, však ukazuje, že Amnesty posloužila jako „užitečný idiot“, jak napsala komentátorka agentury Bloomberg Clara Ferreira Marquesová, přičemž zmínila, že tento termín razil Vladimir Iljič Lenin.

Reklama

Výběr článků

Načítám