Hlavní obsah

Rusko nakope USA do zadku, varoval velvyslanec při NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Velvyslanec Ruska při NATO Dmitrij Rogozin se ve středu zapojil do sociální sítě Twitter a jeho otevřené poznámky okamžitě vyvolaly na internetu pozdvižení. V jednom z "tweetů", tedy krátkých vzkazů rozeslaných veřejně na web nebo do mobilních telefonů, varoval Spojené státy, že jim "ruský medvěd může nakopat do zadku".

Článek

"Dnes začíná Albrightová se stafáží mudrců z NATO návštěvu Ruska. Právě jedu za Lavrovem k prvnímu setkání s touhle delegací," začal Rogozin poměrně nevinně tweetovat dnes ráno cestou za ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Odpoledne po setkání už ruský diplomat nešetřil tvrdými formulacemi: "Američani a jejich spojenci chtějí zase obklíčit doupě ruského medvěda? Kolikrát je zapotřebí jim připomínat, jak je to nebezpečné?! Medvěd vyleze a nakope těm rádoby lovcům do zadku."

Rogozinův komentář se týkal plánů Spojených států rozmístit na území Rumunska prvky protiraketové obrany. Návrh vyvolal v Rusku nervozitu, i když Rogozinův nadřízený Lavrov ve své žádostí o "vyčerpávající vysvětlení" volil diplomatičtější výrazy.

Rogozin v dalším tweetu napsal: "Když nás NATO poprosí, abychom jim pověděli o naší vojenské doktríně, uděláme to. Ale my je zas poprosíme, aby nám pověděli, co si to Pentagon vymýšlí v Černém moři, a proč USA zřizují vojenské základny v Rumunsku a Bulharsku."

Reklama

Související články

NATO chybí peníze na operace a štít

Krize vážně dolehla i na NATO. Deficit přes půl miliardy eur (13 mld. Kč) ve společném rozpočtu už podle aliančních zdrojů ohrožuje jak operace, tak...

Výběr článků

Načítám