Hlavní obsah

Rusko kvůli chabým výkonům na Ukrajině odvolalo několik vysoce postavených velitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusko v poslední době odvolalo několik vysoce postavených velitelů, jejichž výkon v počáteční fázi invaze na Ukrajinu byl považován za slabý. Na Twitteru to s odkazem na zpravodajské služby uvedlo britské ministerstvo obrany.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatistů u Novoazovsku

Článek

O místo přišel podle rozvědky generálporučík Sergej Kisel, který vedl elitní 1. gardovou tankovou armádu. Odvolán měl být po neúspěšné snaze o dobytí Charkova.

Suspendován měl být také viceadmirál Igor Osipov, který velel ruskému Černomořskému loďstvu. Osudným se mu stalo potopení křižníku Moskva.

Putin se montuje generálům do práce. O pohybu taktických jednotek rozhoduje sám

Evropa

Britská rozvědka informuje také o pozici náčelníka ruského štábu a architekta války na Ukrajině Valerije Gerasimova.

„Zřejmě zůstává po boku prezidenta Vladimira Putina, ale není jisté, jestli má ještě důvěru,“ uvedlo britské ministerstvo obrany na Twitteru.

Vysoce postavení činitelé se podle rozvědky budou stále více pokoušet vyhnout se osobní vině za operační neúspěchy Ruska na Ukrajině, což bude mít za následek zatížení centralizovaného modelu velení.

Důstojníci se budou stále více snažit odkládat klíčová rozhodnutí na své nadřízené, uvádí britská rozvědka.

Západní vojenské zdroje už v úterý uvedly, že je Putin osobně silně zainteresován do války na Ukrajině a činí i operační a taktická rozhodnutí „na úrovni plukovníka nebo brigádního generála“, na čemž se má podílet s Gerasimovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám