Hlavní obsah

Rusko couvá. Naše podpora Asada není bezpodmínečná, řekl mluvčí Kremlu

Moskva

Ruská podpora režimu syrského prezidenta Bašára Asada není bezpodmínečná. Ve čtvrtek to prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na sílící podezření, že za úterním masakrem syrských civilistů chemickými zbraněmi ve městě Chán Šajchún stojí Asadovo letectvo. V pátek o tom informovala agentura AP.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Článek

„Bezpodmínečná podpora není v současném světě možná. Není pravda, že Moskva může přesvědčit Asada o čemkoliv chce. To je úplná lež,“ řekl mluvčí Peskov agentuře AP.

Sýrie a Rusko nicméně mají podle Peskova „vztah založený na spolupráci, výměně názorů a plné vzájemné podpoře“.

Asadova armáda je navíc dle názoru Ruska jedinou silou v zemi, která dokáže čelit teroristům. Než Rada bezpečnosti OSN podnikne jakékoliv kroky, žádá Moskva plné vyšetření incidentu v Chán Šajchúnu. Jakýkoliv jiný postup by byl podle Rusů v rozporu s mezinárodním právem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po náletu stoupal z Chán Šajchúnu bílý dým, který signalizuje chemický útokVideo: Reuters

To, že chemický útok podnikly letadla syrské armády věrné Asadovi, tvrdí Turci a nepřímo také evropští a američtí lídři. [celá zpráva] Rusko oznámilo, že syrské letectvo sice podniklo nálet, chemické zbraně ale nepoužilo. Pumy prý nedopatřením spadly na muniční sklad povstalců, z něhož chemikálie unikly.

Z obou stran Atlantiku zazněla ostrá kritika užití chemických zbraní, americký prezident Donald Trump dokonce mluvil o překročení krajní meze. [celá zpráva] O případném vojenském zásahu proti režimu Bašára Asada ale žádný z lídrů členských států Severoatlantické aliance zatím nemluví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují zraněné děti po chemickém útoku v IdlibuVideo: Reuters

V Chán Šajchúnu se v úterý odehrál nejhorší chemický útok v Sýrii od roku 2013, který vyvolal vlnu odporu a zděšení mezi politickými lídry celého světa. Nálet si vyžádal nejméně 72 obětí. Útok politici označili za válečný zločin a volají po potrestání viníků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám