Hlavní obsah

V Sýrii zabíjely chemické zbraně. Všichni ukazují na Asada. Co s ním, ale neříkají

Damašek

Civilisty při úterním náletu v syrském městě Chán Šajchún usmrtily chemické zbraně. Potvrdili to experti Světové zdravotnické organizace, Lékařů bez hranic i turečtí záchranáři. Kdo útočil a o jakou toxickou látku se jednalo, stále není jasné. Američané, Evropané i Turci z válečného zločinu viní režim syrského prezidenta Bašára Asada. Co s tím udělají, ale neříkají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po náletu stoupal z Chán Šajchúnu bílý dým, který signalizuje chemický útokVideo: Reuters

 
Článek

„Vědecké vyšetřování potvrdilo, že Asad použil chemické zbraně,“ prohlásil podle agentury Anadolu turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdağ.

Syrská armáda nicméně užití chemických zbraní nadále odmítá. „Syrská arabská armáda nikdy nepoužila a ani nikdy nepoužije chemické zbraně proti Syřanům, a dokonce ani proti teroristům,“ prohlásil syrský ministr zahraničí Valíd Mu’alim.

Foto: ČTK/AP

Turečtí záchranáři

Lékaři bez hranic uvedli, že příznaky a pitvy obětí útoku ukazují na zneužití sarinu. Rusko nálet syrské armády nepřímo potvrdilo, když uvedlo, že syrské letectvo neúmyslně zasáhlo sklad povstalců s chemickými zbraněmi.

Turecko: Ruské tvrzení není žádná omluva

Turecký vicepremiér Tugrul Turkes na vyjádření Moskvy reagoval argumentem, že pokud syrská armáda věděla, že je v oblasti plánovaného bombardování sklad s chemickými zbraněmi, vůbec neměla nálet podniknout.

„Pro mě to není omluva. Pro mě je to další důkaz, že syrský režim útočil na civilisty,“ řekl Turkes podle stanice ABC.

Ostrou kritiku si Asadův režim vysloužil i od evropských lídrů a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten dokonce prohlásil, že Asad „překročil mez“. Zda je to důvod k vojenské intervenci, ale říci odmítl. [celá zpráva]

O silovém řešení se nezmínily ani žádné politické špičky Evropské unie. Britský ministr zahraničí Boris Johnson zdůraznil, že je třeba najít společné řešení na půdě OSN, nikoliv v uspěchaném vojenském řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám