Hlavní obsah

Rusko chce, aby manévry v Bělorusku odlákaly ukrajinské vojáky z Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kyjev

Britská rozvědka ve čtvrtek ve své každodenní zprávě k vývoji na Ukrajině uvedla, že vojenské cvičení v Bělorusku chce využít Rusko k vyvolání strachu na Ukrajině. Chce prý dosáhnout toho, aby Kyjev ponechal část jednotek na severu země a nenasadil je na Donbasu.

Foto: Služba bezpečnosti Ukrajiny

Ruským útokem zničená obytná budova v Kramatorsku.

Článek

Zpravodajská služba britské armády upozornila, že pozorovala přesouvání běloruských jednotek z kasáren do pole, ale nepovažuje to za něco nezvyklého: „Je to v souladu se sezonními postupy, kdy zimní výcvikový cyklus vrcholí v Bělorusku v květnu.“

Upozornila však, že Rusko chce z cvičení těžit: „Rusko by rádo nafukovalo hrozbu těchto manévrů pro Ukrajinu, aby zůstaly ukrajinské síly vázané na severu a předešlo se jejich zapojení do bitvy na Donbasu.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktuální záběry z dronu na zničený MariupolVideo: Reuters

Bělorusko při zahájení zdůrazňovalo, že manévry nepředstavují žádnou hrozbu pro evropské společenství a už vůbec ne pro sousedy. I britská rozvědka uvádí, že odklon od běžného cvičení, který by mohl představovat hrozbu pro spojence a jejich partnery, se aktuálně nepředpokládá.

Obavy však vyvolává to, že invaze na Ukrajinu byla v únoru zahájena právě po cvičení ruských a běloruských vojsk. Bělorusko sice umožnilo ruským jednotkám využít své země pro invazi, útočily odtamtud přes areál černobylské elektrárny na Kyjev, ale žádní běloruští vojáci se do bojů nezapojili, i když by si to Kreml přál.

Bělorusko pořádá nečekané manévry

Válka na Ukrajině

Raketová palba na Kramatorsk

Ruské jednotky se v posledních týdnech soustředí na dobytí celé Doněcké a Luhanské oblasti, chtějí plně ovládnout Lyman, Popasnou, Severodoněck a Slovjansk i Kramatorsk. Kvůli tomu bylo u Izjumu soustředěno 22 ruských vojenských uskupení o síle praporu.

Kramatorsk byl v noci na čtvrtek jedním z měst, která byla ostřelována ruskými raketami. Zasaženy byly obytné domy a střed města. Zraněno bylo 25 obyvatel, z nichž šest skončilo v nemocnici. Vážné poškození utrpěly tři pětipodlažní domy, škola a školka.

V noci byla ostřelována i další místa na Donbasu a v Luhanské oblasti. Rakety dopadly na Dněpropetrovskou oblast a Kirovohradskou oblast. Několik ruských raket se podařilo sestřelit.

Reklama

Výběr článků

Načítám