Hlavní obsah

Ruské stíhačky létají na Kyjev z Běloruska, ukázalo působení AWACS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské stíhačky létají nad Ukrajinu z Běloruska. Plyne to z radarů jednoho z letounů systému včasné výstrahy AWACs, jichž NATO vysílá k hranicím po začátku války více. V jednom z druhé perutě NATO letěli ve čtvrtek i reportéři CNN.

Foto: Petr Horník, Právo

Letoun AWACS na pražském ruzyňském letišti

Článek

Letoun AWACS nejprve zaregistroval asi tucet ruských letadel courajících se nad Běloruskem severně od černobylské elektrárny, řekl belgický operační důstojník a taktický velitel Denis Guillaume. O několik hodin později bylo zachyceno devět v Rusku vyrobených letadel, která vnikla do ukrajinského vzdušného prostoru a mířila ke Kyjevu.

Nešlo však odpovědět na klíčovou otázku, zda šlo o letadla ruská, nebo běloruská, protože obě země, stejně jako Ukrajinci, používají MiGy-29 z doby SSSR.

Poradce Bílého domu: Pokud Rusko vystřelí na země NATO, odpovíme plnou silou

Válka na Ukrajině

Stroje AWACS jsou přímo součástí sil NATO, do jejich provozu je zapojena i Armáda ČR. Čtrnáct těchto letadel podniká kolem dvaceti letů týdně, přičemž sledují dění do hloubky až 400 km nad nepřátelským územím, aby se mohlo včas zjistit, jestli nějaká ruská letadla nemíří k hranicím Aliance. Od zahájení invaze četnost misí vzrostla.

Posádka AWACS také zaznamenala let ruské obdoby tohoto stroje, který letěl na druhé straně hranice opačným směrem. To je podle podsádky typické, stejně jako vidět skupinu ruských stíhaček, většinou MiGů-29, jak provádějí u hranice obranná cvičení. Rusové se také pokoušejí rušit radary AWACS.

Při útoku jsme zlikvidovali 180 žoldnéřů, tvrdí Rusko. Propaganda, reaguje Kyjev

Válka na Ukrajině

Guillaume ovšem odmítl odpovědět na jedno – zda získané údaje dostávají i Ukrajinci. „Na tuto otázku vám nemohu odpovědět,“ řekl belgický důstojník. „Jediné, co vám mohu teď říci je, že my jako spojenci v NATO sdílíme data s členskými zeměmi NATO.“ A dodal, že je na aliančních zemích, jak s takto získaným zpravodajským materiálem naloží.

CNN podotkla, že NATO je v obtížné situaci, do války aktivně nezasahuje a neposkytuje přímo informace Kyjevu, aby nevyprovokovalo ruskou agresi, která by mohla vyústit v útok na členskou zemi.

Rusové se bojí létat nad Ukrajinou, střely raději odpalují zpoza hranic

Evropa

Některé členské země, jako USA a Británie, ale otevřeně přiznaly, že spolu se zbraněmi poskytují Ukrajině i zpravodajské informace s cílem zastavit ruský postup.

Reklama

Výběr článků

Načítám