Hlavní obsah

Ruské stanice sledující radioaktivitu se po explozi rakety odmlčely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Dvě ruské monitorovací stanice pro detekci radiace, které leží nejblíže polygonu u Severodvinsku, kde při testu vybuchla raketa a unikla tam radioaktivita, po explozi přestaly dodávat údaje. Řekl to v pondělí listu The Wall Street Journal tajemník Organizace pro zákaz jaderných zkoušek (CTBTO) Lassina Zerbo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zerbo na to nejdříve upozornil v tweetu, v němž informoval o zkoumání úniku radiace po explozi u Severodvinsku a ukázal pohyb radioaktivního mraku. „Řešíme také technické problémy operátorů ve dvou nejbližších stanicích,“ napsal.

Mluvčí organizace CTBTO pak dodal, že 10. srpna, tedy dva dny po explozi, se stanice v Kirovu a Dubně „odmlčely“ a nedodávaly data. Obě stanice jsou součástí mezinárodního systému pro sledování radioaktivity v ovzduší, který vznikl po přijetí smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek. První je od Severodvinska vzdálená 840, druhá 880 kilometrů.

Ruské úřady podle mluvčího výpadek zdůvodnily „komunikačními a síťovými problémy”.

„Čekáme na další zprávy, kdy budou stanice nebo komunikační systém uvedeny do stavu plné funkčnosti,“ doplnil.

Zerbo dodal, že stanice v Dubně a Kirovu radioaktivní mrak zasáhl 10. a 11. srpna, tedy v době, kdy přestaly fungovat. Mluvčí doplnil, že 13. srpna přestaly přenášet data i další dvě stanice v Zalesovu a Bilibinu. Zalesovo zasáhl radioaktivní mrak podle simulace CTBTO 13. srpna. Bilibino nicméně leží až na východě Sibiře a mrak ho nezasáhl vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník CTBTO Lassina Zerbo

Podivná shoda okolností

Západní experti, na které se odvolává agentura Reuters, událost považují za neobvyklou a poukazují na ruskou tradici zamlčování podobných incidentů. „Asi 48 hodin po incidentu z 8. srpna tyto stanice přestaly přenášet data. Nacházím v tom zvláštní souvislost,“ podotkl ředitel washingtonské Asociace pro kontrolu zbraní Daryl Kimball.

On i další expert Jeffrey Lewis upozornili, že jakýkoli zásah do sítě stanic monitorujících radioaktivitu by byl závažný, ale také zbytečný, protože síť národních i mezinárodních stanic je hustá a další stanice částice stejně zachytí.

Tajemný test

Zatím není jasné, k jaké nehodě, která si vyžádala nejméně pět mrtvých, 8. srpna došlo. Rusko se zpožděním uvedlo, že explodoval motor na kapalná paliva, který využíval radioaktivní izotopy. [celá zpráva]

Za nejpravděpodobnější se považuje varianta, že šlo o test hypersonické střely Burevestnik s plochou dráhou letu, jež měla využívat jaderného pohonu. Reaktor používá k ohřátí plynu, jehož expanze střelu pohání. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám